Intensief kleurgebruik in het werk van Robert Delaunay (2)

12 oktober 2018

Het Kunsthuis Zürich toont de tot nu toe grootste presentatie in Zwitserland van de kunstwerken van Robert Delaunay. Voor de expositie ondersteunen talrijke belangrijke musea en privéverzamelaars in Europa en Amerika door hun meesterwerken voor de duur van de expositie ter beschikking te stellen aan gastcurator Simonetta Fraquelli.

Intensief kleurgebruik in het werk van Robert Delaunay (2)

Robert Delaunay und Paris

Meerdere werken gaan zelden op reis, maar voor deze overzichtsexpositie is een uitzondering gemaakt door onder andere musea als Centre Pompidou in Parijs, het Van Abbemuseum Eindhoven, het Solomon R. Guggenheim Museum en het Museum of Modern Art in New York, het Museum of Fine Arts Houston, het Art Institute of Chicago alsmede het Moderna Museet Stockholm.

De begeleidende catalogus bevat meerdere wetenschappelijke en kunstzinnige essays van toonaangevende kunstexperts. Op een gedetailleerde en rijk geïllustreerde wijze is zijn rijke leven en zijn betekenis voor de moderne kunst beschreven en voorzien van enige foto’s uit het familiealbum. De essays beschrijven tevens zijn omvangrijke en visionaire werk van Delaunay en zijn gekozen onderwerpen, die de schilder gedurende zijn actieve periode hebben gestuurd, zoals beweging, techniek, sport en reclame.

Op 19-jarige leeftijd neemt hij al deel aan een expositie met zes schilderijen, waaronder vijf impressionistische landschapsbeelden. De invloed van de kunststijl van Claude Monet is herkenbaar op de voorstellingen. Een jaar later is er weer een deelname aan een groepsexpositie. Bovendien maakt hij kennis met het werk van Georges Seurat en Vincent van Gogh en in hetzelfde jaar bestudeerde hij de kleurentheorie van de Franse chemicus Michel-Eugène Chevreul (1786-1889). (wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen