John Michael Dudley

12 januari 2024

De Nieuw-Zeelandse natuurkundige John Michael Dudley studeerde aan de Universiteit van Auckland en ontving het bachelordiploma in 1987 en behaalde een doctoraat in 1992. In 1994 werd hij docent aan de Universiteit van Auckland, was tevens postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland en in het jaar 2000 volgde er een benoeming als hoogleraar aan de Universiteit van Franche-Comté in Besançon.

John Michael Dudley

In 2013 ontving John Dudley de zilveren CNRS-medaille.

Daarnaast doet hij onderzoek voor het CNRS bij onderzoeksinstituut FEMTO-ST in Besançon. Dudley doet onderzoek op de gebieden van ultrasnelle optica, niet-lineaire optica, supercontinuümgeneratie en het fenomeen van malafide golven in de optica. In 2015 was hij initiatiefnemer van het UNESCO Internationale Jaar van het Licht en voorzitter van de stuurgroep ervan.

Vervolgens initieerde hij ook een jaarlijkse Internationale Dag van het Licht. Vanaf 2012 was hij lid van de Raad van Bestuur van de European Physical Society, waarvan hij van 2013 tot 2015 voorzitter was. In 2020 ontving hij de RW Wood onderscheiding voor het verklaren van fundamentele aspecten van het genereren van supercontinuüm door middel van het bestuderen van fasestabiliteit en voor het aangeven van de weg naar compacte supercontinuümbronnen voor talrijke toepassingen.

In 2013 ontving hij de zilveren CNRS-medaille. In 2019 ontving hij de Harold E. Edgerton Award van SPIE voor zijn bijdragen aan het meten van ultrakorte pulsen in de niet-lineaire glasvezel. Hij is een Fellow van de IEEE en OSA - Optical Society of America. In 2019 werd hij Fellow van de Royal Society of New Zealand. Hij heeft leiding gegeven aan een aantal nationale en internationale initiatieven op het vlak van zowel onderzoek als naar de publieke betrokkenheid van de wetenschap.


Gerelateerde artikelen