Kleuren beïnvloeden onze gevoelens en gezondheid

7 maart 2012

Dat kleur invloed heeft op ons gevoel en onze gezondheid is al langer bekend bij ontwerpers van binnenruimten. Hoeveel die invloed werkelijk is en welke praktische uitwerkingen er zijn is echter lastig te bepalen, zonder de resultaten van een uitvoerig onderzoek en gedegen studie.

Kleuren beïnvloeden onze gevoelens en gezondheid

Farben der Gesundheit

In het nieuwe tweetalige referentie- en studieboek “Colours of health & care” is een uitgebreid beeld gegeven van kleurgebruik in ruimten op het gebied van onze gezondheidszorg in ruimten als dokterspraktijken, in behandel- en herstelkamers in het ziekenhuis, gezondheidsklinieken, in specifieke ruimten in verzorgings- en bejaardenhuizen en binnen de thuiszorg. Een groot aantal praktische begrippen is vertaald naar een kleur of een combinatie van kleuren met een relatie tot 120 kleuren uit het bekende RAL-kleurensysteem.

Het geweldige kleurvademecum voor architecten, kleurdeskundigen en kleuradviseurs geeft een inleiding over het RAL ontwerp systeem en beschrijft op compacte wijze de psychologie van kleuren. Bovendien is het boek voorzien van een synesthetische matrix met een relatie tussen zintuigen en kleur en optredende menselijke gevoelens in een kleurrijke omgeving. Aan begrippen als biologisch, ontspannend, lichamelijk, esthetisch, traditioneel, mooi, opbouwend en dominant zijn kleuren en combinaties van kleuren gekoppeld door de experts en schrijvers van dit praktisch georiënteerde boek. De inhoud en de praktische details zijn bijzonder geschikt voor het gebruik door iedere kleuradviseur en -gebruiker.

ISBN 978-3-7667-1850-1
“Farben der Gesundheit”, Alex Venn, Herbert Schmitmeier en Janina Venn-Rosky, Verlag Georg D.W. Callwey, 2011, 384 pagina’s.


Gerelateerde artikelen