Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (1)

24 april 2024

Het museumteam van K20 in Düsseldorf presenteert tot en met 11 augustus 2024 in het museum K20 kunstwerken van twee grote namen uit de wereld van de westerse Abstracte Kunst onder de titel “Hilma af Klint en Wassily Kandinsky - dromen over de toekomst”. Wassily Kandinsky werd tijdens zijn leven al beschouwd als een pionier en promotor van de abstracte kunst.

Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (1)

Hilma af Klint und Wassily Kandinsky -träumen von der Zukunft

Zijn werken worden getoond in de belangrijkste musea in de wereld en zijn schilderijen en geschriften staan tot op de dag van vandaag bij generaties en in debatten in de belangstelling. Maar terwijl Kandinsky’s ster rijzende blijft, bleef de Zweedse kunstenaar Hilma af Klint, die tegelijk met hem niet-representatief begon te schilderen, helaas tientallen jaren in de schaduw van de kunstgeschiedenis.

Julia Voss en Daniel Birnbaum lieten de twee uitzonderlijke kunstenaars, wier paden elkaar in 1916 kruisten, elkaar ontmoeten in hun boek. Op deze visueel verbluffende reis ervaren we hoe Klint en Kandinsky de creatieve grenzen van hun tijd verlegden, de inspiratie haalden uit het spirituele en zichzelf tot op hoge leeftijd voortdurend opnieuw uitvonden met hun kunstwerken. (Wordt vervolgd).

Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (1) - 2 Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (1) - 3 Klint en Kandinsky waren pioniers in de schilderkunst (1) - 4
Een beeld uit de kunstexpositie Klint en Kandinsky in museum K20.

ISBN 978-3-10-397646-5, Hilma af Klint und Wassily Kandinsky -träumen von der Zukunft, Julia Voss en Daniel Birnbaum, S. Fischer Verlag, 2024, 207 pagina’s, € 32.

Hilma af Klint und Wassily Kandinsky, Anjouna Novak, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, 2024, 22 pagina’s, jeugddagboek.

Kunstcollectie NRW - K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen