Knettergekke visuele illusies misleiden je eigen hersenen

6 november 2013

Met een schitterende verzameling visuele en optische illusies in het experimenteer, spelletjes en leerzame boek “Knettergekke Optische Illusies” worden vrienden, je familie maar vooral ook je eigen hersens in volledige verwarring gebracht.

Knettergekke visuele illusies misleiden je eigen hersenen

Knettergekke Optische Illusies

“Kan je je eigen ogen wel vertrouwen?” is bijna de eerste vraag die opkomt bij het zien van de eerste plaatjes. Extreme, gekke of grillige vlakverdelingen komen zomaar in beweging bij het kijken naar deze ogenschijnlijk stabiele geometrische vormen. Spontaan lijken er gaten te ontstaan in het platte vlak van een afbeelding, zien we de witte punten grijs worden en weer als wit terugkomen, krijgen patronen van vlakke rechthoekjes bolle vormen en gekleurde schijfjes gaan draaien. De samenstellers hebben de inhoud van het experimenten-boek verdeeld over vier herkenbare groepen, waaronder een spel met de meegeleverde spiegel en een transparant met patronen van rechte lijnen en cirkels voor een spel met beweging, het Moiré-effect. Met de spiegel gebogen in een cilinder is het mogelijk om verborgen beelden van de zogenoemde anamorfose in de spiegel te bekijken en elkaar te verrassen. Met de zogenoemde patroonmaker ontstaat een kleurrijke waterval of komen Aliens tot leven. Een vlakke spiegel speelt een rol in het spiegelpaleis en laat gezichten zien.
Klassieke optische illusies inspireerden ontwerpers om pittige patronen, onmogelijke voorwerpen en visuele trucs te construeren. Het boek geeft voorbeelden van kunstwerken van internationaal bekende schilders René Magritte en Hans Holbein met verrassende beeldmotieven. Met een losneembare liniaal in het boek kunnen de schijnbaar gebogen lijnen worden gecontroleerd op de mate van visueel bedrog.

ISBN 978-90-02-24764-4, “Knettergekke Optische Illusies”, Annemie Bosmans (vertaling), Standaard Uitgeverij, 2012, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen