Kunst en uitvindingen van Da Vinci inspireren velen

8 juli 2018

Schilder, beeldhouwer, architect, wetenschapper, uitvinder, inspirator en stads-planoloog Leonardo da Vinci (1452-1519) geldt wereldwijd als een beroemdheid en genie. Geen andere kunstenaar van zijn generatie is zo nieuwgierig en onderzoekend geweest en heeft zo’n onschatbare, omvangrijke, veelzijdige en innovatieve oeuvre op de wereld gezet als Leonardo da Vinci. Van de eerder verschenen XL-uitgave uit 2003 met het geweldige oeuvre van deze Italiaanse kunstenaar verscheen onlangs op verschillende punten herziene herdruk.

Kunst en uitvindingen van Da Vinci inspireren velen

Leonardo da Vinci

Daardoor kunnen alle liefhebbers van het werk van Da Vinci hernieuwd genieten van zijn nalatenschap en hebben de kunstliefhebbers een prachtig document in handen met het werk van een geweldenaar in beeldende kunst en unieke resultaten uit het wetenschappelijke erfgoed van deze op alle vlakken van kunst en cultuur gewaardeerde en mysterieuze man. En dat alles in beeld gebracht op groot formaat reproducties van schilderijen, tekeningen, schriftelijke verhandelingen en vooral met schetsen van zijn fantasierijke ideeën, die voor een gedeelte zelfs werkelijkheid zijn geworden.

De afbeeldingen van complete schilderijen en vele details zijn van excellente kwaliteit en zijn bovendien gedetailleerd besproken. Door positieve reacties en opbouwende kritiek op de eerste druk zijn er vele extra kunstbeschouwingen in de nieuwe uitgave opgenomen. Alhoewel er slechts rond de 20 werken van Da Vinci bewaard zijn gebleven, bevat het nieuwe kunstboek afbeeldingen van schilderijen, die lijken op originele Da Vinci-werken, maar die in werkelijkheid schilderwerken van andere schilders zijn. Tussen de oude uitgave en de nieuwe aangevulde uitgave ligt een tijdsperiode waarin bij toeval of door bewuste handelingen een tot die tijd nog onbekend meesterwerk van de talentvolle Leonardo da Vinci werd gepresenteerd.

De auteur geeft in zijn uitgebreide en rijk geïllustreerde inleiding een verrassend waardevolle toelichting en mening op het verloop van de “kunst”-presentatie. Voor de complete beschrijvingen over het leven en de werken van Da Vinci koos de auteur voor een indeling in tien samenhangende episoden uit zijn actieve veelzijdige leven en start met de episode als een jonge kunstenaar in Florence (1469-1480). Het wordt al snel duidelijk dat er heel weinig bekend is over zijn persoonlijkheid, over zijn gevoelens en persoonlijk verlangen. Over zowel zijn leven als over meerdere van zijn kunstwerken hangt een magisch helder doorkijkgordijn. Door de afgedrukte details van geschilderde monden en de ogen op diverse schilderstukken wordt die gedachte nog eens versterkt.

Binnen de groep kunstenaars uit de Renaissance is Da Vinci de meest raadselachtige figuur. Al op jonge leeftijd tekende hij portretten en landschappen. Hij overtrof telkens zijn leermeesters op alle gebieden van studies. Pas na 1480 kreeg Da Vinci erkenning als kunstschilder en ontving hij betaalde opdrachten. Rond de jaarwisseling 1482-1483 verliet hij zijn geboortestad om zich als kunstschilder te vestigen in Milaan. Ondertussen bedacht en tekende hij “militaire” constructies en interesseerde zich voor de anatomie. Aan het begin van de 16e eeuw ontstaan zijn bekendste schilderijen. Concurrentie tussen Michelangelo, Leonardo en Raffael leverde ruwe maar ook prachtige werken op. Ook zijn leven in Frankrijk is op een boeiende wijze beschreven en geïllustreerd. Het unieke boek eindigt met een overzicht van alle werken.

ISBN 978-3-8365-6979-8, “Leonardo da Vinci”, Frank Zöllner, Taschen Verlag, 2018, 272 pagina’s.


Gerelateerde artikelen