Carl Fieger zorgde voor vele architectonische impulsen

3 juli 2018

Als opstart naar het herdenkingsjaar 2019 van de oprichting van Bauhaus in Weimar in het jaar 1919 vinden er vele exposities plaats. Ter gelegenheid van de expositie “Carl Fieger. Vom Bauhaus zur Bauakademie” tot en met 31 oktober 2018 in het complex van Bauhaus Dessau, verscheen recent het begeleidende boek met een gelijke titel. Al direct na het realiseren van zijn eerst ontworpen gebouw schreef Carl Fieger (1893-1960) geschiedenis in de architectuur.

Carl Fieger zorgde voor vele architectonische impulsen

Carl Fieger. Vom Bauhaus zur Bauakademie

Het woonhuis uit 1924 bleef weliswaar een proefproject, maar door de bijzondere vormen maakte het gebouw grote indruk in de wereld van de architectuur. Het werd tevens een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een standaardwoning. Hij is vooral bekend geworden als ontwerper en tekenaar voor het bureau van Peter Behrens en later voor de samenwerkende architecten Adolf Meyer en Walter Gropius. Als architect was hij mede verantwoordelijk voor iconische gebouwen, zette met de ontwerpen accenten neer en was actief als docent aan het Bauhaus Dessau.

In het boek is er een ruime aandacht voor Fiegers innovatieve projecten als vrije architect en meubelontwerper naast zijn inspirerende bijdragen aan uitvoerende werken bij architectenbureaus. Vanuit zijn werk en persoonlijke omstandigheden is veel archiefmateriaal bewaard gebleven. Een deel daarvan is afgebeeld. Door een gedetailleerde benadering van zijn activiteiten is een prachtig document voor architecten, bouwkundigen en vooral voor Bauhausliefhebbers gerealiseerd.

ISBN 978-3-7356-0439-2, “Carl Fieger. Vom Bauhaus zur Bauakademie”, Uta Karin Schmitt, Kerber Verlag, 2018, 184 pagina’s.


Gerelateerde artikelen