Ook in de historie stond de vrede hoog aangeschreven

13 juni 2018

In de expositie “Irene - Pax. Vrede in de klassieke tijd” zet het Archeologisch Museum van de Universiteit Münster het fenomeen van de vrede in de verre geschiedenis centraal voor haar bezoekers van een uniek museumproject als een onderdeel van vijf kunstexposities over vrede vanaf het verre verleden tot het heden. De expositie start met een opstelling over de waarschijnlijk oudste bewijzen van een vredesverklaring tussen vertegenwoordigers van het Hettitisch Koninkrijk en Egypte in het jaar 1259 voor het begin van de jaartelling en na een periode van 16 jaar strijd.

Ook in de historie stond de vrede hoog aangeschreven

Eirene/Pax. Frieden in der Antike

In het antieke Griekenland was vrede afhankelijk van de ‘mening en oordeel’ van goden. In het jaar 4 voor het begin van de jaartelling kreeg de vredesgodin Irene in Athene een cultuurstatus. Romeinse keizers gebruikten de merkbare vredessymboliek om hun politiek en gedragingen te rechtvaardigen. Het jaar 3 na het begin van de jaartelling kenmerkt zich door de sfeer van oorlogsretoriek. Op munten van die periode worden daarentegen de vredesgodin Pax alsmede andere vredesgodinnen op een grote schaal afgebeeld. Het lijkt een inflatie te zijn van het fenomeen vrede en een start van verklaringen en activiteiten van vele strijdende partijen.

Zowel de expositie tot en met 2 september 2018 als de catalogus informeren over het doel en de betekenis van vrede in de Griekse en Romeinse periode vanaf 800 jaar voor het begin van de jaartelling tot ruim in het jaar 300 na het begin van de jaartelling. Er is tevens aandacht voor het standbeeld van de godin Irene, dat 375 jaar voor de jaartelling is opgesteld op een markt in Athene, voor een altaar in relatie tot keizer Augustus en voor de tempel van de vrede van de Romeinse keizer Vespasianus.

Ook in de historie stond de vrede hoog aangeschreven - 2
Het vredessymbool voor de vijf kunstexposities.

Beloftes, gebaren, rituelen en symbolen, die in samenhang met de voorstelling van het vredesideaal en de richtingen en activiteiten die voor het realiseren van vrede van betekenis waren, worden in de expositie en catalogus verklaard. De schat aan kunstwerken, objecten, sculturen, munten, vele prachtige gevonden fragmenten en schaalmodellen zorgen voor opwindende ogenblikken bij een rondgang in het museum en het uitgebreid doornemen van de dikke catalogus met mooie verhalen en beelden.

ISBN 978-3-95498-385-8, “Eirene/Pax. Frieden in der Antike”, Achim Lichtenberger, H. -Helge Nieswandt en Dieter Salzmann, Sandstein Verlag, 2018, 312 pagina’s.

Archäologisches Museum der Westfälischen Wilhelms-Universität Münster, Domplatz 20-22, D-48143 Münster, www.uni-muenster.de/ArchaeologischesMuseum/.


Gerelateerde artikelen