Een stad staat stil bij vrede op een kunstzinnige manier

12 juni 2018

In de expositie “Een reden om te vieren?” in het Stadsmuseum Münster staat de relatie van de stad Münster tot de Westfaalse vrede in de periode van 1648 tot aan het heden centraal. In het middelpunt van de kunstzinnige, maatschappelijke en culturele opstellingen staan de jubileumjaren 1748, 1848, 1898 en 1948 en de diverse betekenissen en opvattingen van vrede bij de mens en samenleving.

Een stad staat stil bij vrede op een kunstzinnige manier

Ein Grund zum Feiern? Münster und der Westfälische Frieden

De stad Münster herdacht in 1898 voor het eerst officieel de “Vrede van Münster”. De nationaal socialisten waren van plan om in 1940 deze herdenkingen te beschouwen als dieptepunt van de Duitse geschiedenis. Pas na afloop van de bekende oorlogsjaren en de herdenkingsweek vanwege het 300e herdenkingsjaar in het jaar 1948 volgde een herwaardering voor de vrede van Münster.

De waardevolle expositie toont op uitgebreide wijze door schilderijen, medailles, grafische werken, affiches, briefkaarten, foto’s, historische filmopnamen, objecten en documenten tot en met 2 september a.s. een leerzaam en fascinerend beeld van de waarde en uitwerkingen van gemaakte afspraken. In de bijbehorende catalogus geven vooraanstaande auteurs en deskundigen in vijf samenhangende essays hun visie en kennis weer over het ontstaan en de betekenis van vrede.

Een bezoek aan het stadsmuseum moet zeker gekoppeld worden aan de prachtig herstelde binnenstad.

ISBN 978-3-95498-387-2, “Ein Grund zum Feiern? Münster und der Westfälische Frieden”, Barbara Rommé, Sandstein Verlag, 2018, 72 pagina’s.

Stadtmuseum Münster, Salzstraße 28, 48143 Münster, www.stadt-muenster.de/museum/.


Gerelateerde artikelen