Het thema Vrede centraal in vijfvoudig kunstproject

8 juni 2018

Naar aanleiding van het Europese evenement “Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018” startte op 28 april 2018 in de Duitse stad Münster het gemeenschappelijke culturele project van vijf kunstexposities onder het motto: “Vrede: vanaf het verleden tot het heden”. De initiatiefnemers en organisatoren koppelden aan het kunstproject meerdere bijzondere herdenkingen rondom het thema Vrede en benaderen dit thema tot en met 2 september 2018 vanuit een brede culturele variatie.

Het thema Vrede centraal in vijfvoudig kunstproject

Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018

Door samenwerkingen tussen het LWL - Kunstmuseum, Archeologisch Museum, Stadsmuseum, Bisdom Münster en het Kunstmuseum Pablo Picasso is een schat aan eeuwenoude en moderne kunstwerken te beleven en te bewonderen. Bij het zien, waarnemen, ervaren en verwerken van de beeldindrukken en -prikkels vanuit de objecten, schilderijen, tekeningen en vele anderen opstellingen in het vijfvoudige project “Vrede” ontstaat bij de bezoeker een spontaan denkproces over dit onderwerp.

Bij een bezoek aan de tentoonstellingen maken bezoekers kennis met tegenstellingen als vrede-oorlogen en conflicten, met spreken-zwijgen, dialoog-acceptatie en bewuste handeling-onbewuste handeling. De vrede is weergegeven in kunstzinnige en creatieve prikkelende opstellingen. Elke expositie heeft een eigen catalogus opgeleverd en in een klein tweetalig boekje is alles nog eens samengevat en vindt de bezoeker van Münster alle feiten en informaties voor ontspannen bezoeken.

Het thema Vrede centraal in vijfvoudig kunstproject - 2 Het thema Vrede centraal in vijfvoudig kunstproject - 3 Het thema Vrede centraal in vijfvoudig kunstproject - 4
Overzicht van de vier speciaal voor het vijfluik ontworpen catalogi en het algemeen infoboekje.

De vijf exposities vinden mede plaats op basis van 400 jaar na het uitbreken van de 30-jarige oorlog (1618), 370 jaar na het ondertekenen van de Westfaalse vrede in 1648 en 100 jaar na de ondertekening van het vredesakkoord van Versailles (1919). In de concepten geven de samenstellers de bezoekers de vraag mee waarom mensen door de geschiedenis heen vrede wensen, de vrede wenst vast te houden en telkens weer teleurstellingen moeten constateren.

Aan vrede worden harmonie, vriendschap, liefde, geluk, welstand en gerechtigheid gekoppeld. Deze culturele elementen zijn op grote schaal verwerkt in kunstwerken en objecten. Het compacte boekje dient als een informatieve gids voor bezoekers van Münster en in het bijzonder voor vijf op elkaar afgestemde tentoonstellingen. In alle tentoonstellingen wordt duidelijk getoond welke rol kunstenaars spelen en hebben gespeeld op het vlak van de vrede.

Bezoekers maken kennis met het ontstaan en het toepassen van zogenoemde vredessymbolen, zoals de bekende witte duif van Pablo Picasso. De duif is al bekend in de bijbelse geschiedenis en geldt als drager van hoop en geluk. Voor velen aanleiding om deze iconische betekenis te onderzoeken. Kunstenaar Banksy gaat op een heel andere wijze om met het symbool “duif”. Voor kunstliefhebbers inspirerende, uitdagende en fascinerende exposities.


Gerelateerde artikelen