Spel van licht en schaduw door geknipte silhouetten

27 mei 2018

Het silhouet als een papieren afbeelding van een persoon, voorwerp, scène, object, gebouw of een dier, werd tot voor kort in het algemeen geknipt uit zwart papier. De papierknipkunst was uiterst populair in de 18e en 19e eeuw. Het begrip silhout is vernoemd naar de knipactiviteiten voor het vastleggen van profielen van personen door Étienne de Silhoutte (1709-1767).

Spel van licht en schaduw door geknipte silhouetten

Im Gegenlicht - Ein Schattenbild

Door het sterke contrast tussen zwart en wit heeft een silhouet scherpe krachtige contouren. Door de komst van de fotografie raakte het maken van geknipte silhouetten “uit de mode”. Toch is de papierknipkunst nog steeds een gewaardeerde kunsttechniek met verrassende resultaten.

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van kunstenaar en papierkunstknipexpert Ernst Moritz Engert (1892-1986) is een uitgebreide catalogus verschenen. Van de publicatie is in 2010 een 2e druk gemaakt, die tevens werd gebruikt als oeuvre catalogus voor een expositie in het stadsmuseum van Limburg aan de Lahn in het kader van de viering van 1100 jaar Limburg.

De stad beschikt door een schenking over een grote verzameling knipkunst, tekeningen en grafische werken uit verschillende scheppingsperioden. Onlangs bezochten wij de stad Limburg en het stadsmuseum met een mooie overzichtstentoonstelling van kunst uit zijn omvangrijke oeuvre met een grote verscheidenheid aan ontwerpen, vervaardigingstechnieken en motieven.

Onder de titel “Theaterscènes” presenteert het museum “Kunstverzamelingen van de stad Limburg” in het historische raadhuis, Fischmarkt 21, D-65549 Limburg aan de Lahn tot en met 18 november 2018 getekende en geknipte scènes uit het theater.

ISBN 3-9802789-1-3, “Im Gegenlicht - Ein Schattenbild”, Franz Josef Hamm, Magistrat der Kreisstadt Limburg a.d. Lahn, 2010, 191 pagina’s.


Gerelateerde artikelen