Foto’s, objecten en de feiten tonen culturele geschiedenis

27 mei 2018

De ingezette structurele verandering sinds de eerste sluitingen van de mijnen in 1958 bracht grote veranderingen op gang bij de bewoners van het Roergebied. Ook op het gebied van traditie, cultuur, architectuur, kunst, natuur, structuur en samenleving is er in de loop van de jaren veel veranderd. Het proces van de sluitingen van mijnen heeft zo zijn tol geëist, maar heeft tevens ook uitdagingen gebracht om de regio een nieuwe inhoud te geven en haar bewoners weer een nieuwe toekomst te brengen.

Foto’s, objecten en de feiten tonen culturele geschiedenis

Revierfolklore

Het einde van de Duitse steenkoolindustrie is vastgelegd voor september 2018. In een groots opgezette tentoonstelling laat het LWL-Industriemuseum in Dortmund tot en met 28 oktober 2018 zien hoe mensen in de afgelopen periode reageerden op het onvermijdelijke. Met een schat aan foto’s, affiches, voorwerpen, objecten, kunstwerken en documenten laten de samenstellers de bezoekers de sfeer beleven van folklore en tradities in het Roergebied.

Bij deze tentoonstelling verscheen een forse publicatie met rapportages, foto’s uit het verleden en heden, vrolijke en emotionele verhalen uit meerdere mijnbouwgebieden in NRW. De auteurs hebben de interessante stroom aan wetenswaardigheden verdeeld in diverse specifieke gebiedsthema’s, als het ontstaan, het functioneren en afbouw van de steenkoolindustrie, de voetbalcultuur, het verenigingsleven, aandacht voor muziek en film, de herinneringscultuur en het ontstaan van een verzamelcultuur van voorwerpen, objecten en documenten. De tentoonstelling en het boek geven aanleiding voor een bezoek aan het museum.

ISBN 978-3-8375-1957-0, “Revierfolklore”, Dietmar Osses en Lisa Weißmann, Klartext Verlag, 2018, 272 pagina’s.

LWL-Industriemuseum Zeche Zollern, Grubenweg 5, D-44388 Dortmund, www.lwl-industriemuseum.de.


Gerelateerde artikelen