Metamorfose van Escher als een interactief avontuur

21 mei 2018

Met de Metamorphose II realiseerde Nederlands meest bekende graficus Maurits C. Escher één van zijn beroemdste en zeker ook één van zijn langste kunstwerken. Het unieke kunstwerk Metamorphose II is ontstaan in de periode van november 1939 tot in maart 1940, gemaakt met de techniek van de houtsnede en gedrukt in de kleuren zwart, groen en bruin vanaf een serie van twintig houtblokken op drie op elkaar aansluitende vellen. Het totale werk heeft afmetingen van 19,2 x 389,5 cm.

Metamorfose van Escher als een interactief avontuur

De metamorfose van Escher

Escher is zeker geïnspireerd geweest door zijn eerdere werk Metamorphose I, dat hij maakte in mei 1937 met afmetingen van 19,5 x 90,8 cm en is eveneens een houtgravure. In 1968 ontving Escher een opdracht van de toenmalige P.T.T. voor het ontwerpen van de Metamorphose III voor het postkantoor in Den Haag. Hij gebruikte voor het drukken van dit werk van 19,2 x 680 cm 33 houtsnede blokken als basis voor afdrukken op zes op elkaar aansluitende drukvellen.

Het totale kunstwerk is direct daarna overgeschilderd op canvas, gedeeltelijk met de hand ingekleurd en met zorg gemonteerd op de wand achter een grote hoeveelheid verkooploketten in het hoofdpostkantoor. In 2008 is het werk afgemonteerd en is thans te bewonderen in een gebouw van Schiphol Airport. M.C. Escher beschrijft zijn prachtige metamorphoses als een luchtig spel met beeld- en gedachteassociaties, die elkaar zonder poging tot diepzinnigheid, min of meer toevallig opvolgen.

Zijn metamorphoses zijn geweldig eenvoudige ingewikkelde geometrische vlakverdelingen, elk met hun eigen ontstaansgeschiedenis en Eschers verhaal. De omroeporganisatie NTR besteedt in 2018 extra aandacht aan het werk van de graficus Escher en liet in samenwerking met de M.C. Escher Foundation de interactieve documentaire “De metamorfose van Escher” vervaardigen. De documen-taire is een online interactief avontuur waarmee de gebruikers een eigen stukje Escheriaanse kunst kan ontwerpen. Tech-nieken die Escher in zijn loopbaan hand-matig bedacht zijn ingebouwd in een onli- ne beschikbare “Metamorfose Machine”.


Gerelateerde artikelen