Kunst van Maurits Escher te bewonderen in Lissabon

15 april 2018

In het Museu de Arte Popular in Lissabon vindt tot en met 27 mei 2018 een prachtige expositie plaats met de wonderlijke kunstwerken van de Nederlandse kunstenaar en graficus Maurits C. Escher (1898-1972). Ook dit museum profiteert van de enorme internationale populariteit van het werk in het omvangrijke oeuvre van Escher. Door de grote publieke en mediale belangstelling voor de expositie in meerdere zalen van een prachtig museum is er nu al sprake van een succesvolle expositie van bijna 200 kunstwerken en objecten van Escher en meerdere aan Escher gerelateerde producten.

Kunst van Maurits Escher te bewonderen in Lissabon

M.C. Escher

Enige kunstwerken in de expositie zijn ontworpen en gerealiseerd door zijn tekenleraar Samuel Jessurun de Mesquita. Alle stukken in de expositie zijn opgenomen en van een toelichting voorzien in de uitstekend verzorgde en omvangrijke catalogus, die te koop is in de museumwinkel. Na de introductie over het werk van Escher en de expositie door Mark Veldhuysen, van de M.C. Escher Company in Baarn, geeft auteur Piergiorgio Odifreddi onder de titel “Puzzelkunst en de Kunstpuzzel”, een uitgebreide beschrijving over de diepgang en diversiteit van de thematische benaderingen door Maurits Cornelis Escher van wiskunstige en geometrische kunstuitingen, zijn interesse voor het spel met optische illusies en onmogelijke constructies en zijn meesterlijke vlakverdelingen.

Kunst van Maurits Escher te bewonderen in Lissabon - 2
Band van Möbius II, M.C. Escher, feb. 1963, houtsnede © M.C. Escher Company B.V., Baarn.

Daarna geeft de catalogus afbeeldingen en beschrijvingen van alle geëxposeerde kunstwerken en een groot aantal producten in relatie tot het gebruik van afbeeldingen van Escher, zoals platenhoezen, tijdschriftartikelen, boekomslagen en postzegels. Ook toont de catalogus kunstwerken van andere kunstenaars die zich duidelijk lieten inspireren door het mathematische spel met vormen, verdelingen en kleuren van de meester. Lezers maken tevens kennis met advertenties, affiches, mode-artikelen en comics met Escherachtige motieven. Ook werk van Hans Kuiper en Peter Raedschelders is afgebeeld. De catalogus sluit af met een biografie over Maurits C. Escher en een compact literatuuroverzicht.

ISBN 978-88-941328-6-1, “M.C. Escher”, Federico Giudiceandrea, Arthemisia, 2017, 224 pagina’s.
Museu de Arte Popular, Lissabon.


Gerelateerde artikelen