Escher in Italië

27 oktober 2017

Het museum Escher in Het Paleis presenteerde in de expositie “Escher in Italië” een verbazingwekkende overeenkomst tussen kunst en werkelijkheid in het vroege Italiaanse werk van de beroemde kunstenaar en graficus Maurits C. Escher. De expositie met werk van Escher kreeg meteen een tijdloos karakter door de inhoud en de locatie.

Escher in Italië

Escher in Het Paleis

De foto’s zijn vrijwel allemaal op de plek genomen waar de graficus ooit werkte. Een deel van de foto’s komt uit zijn bewaard gebleven fotoalbum en een aantal door Mark Veldhuysen recent gemaakte foto’s. Op de tweede verdieping in het Paleis werd extra aandacht geschonken aan zijn vroege, onbekende Italiaanse werk. Escher woonde met zijn jonge vrouw Jetta van 1925 tot 1935 in Rome.

Escher in Italië - 2 Escher in Italië - 3 Escher in Italië - 4

In het voorjaar maakte hij tijdens lange wandelingen door Italië tekeningen en foto’s voor het familiealbum. De tekeningen waren vaak later de basis voor houtsneden, houtgravures en litho’s. Dit vroege Italiaanse werk heeft altijd weinig aandacht gekregen. Mark Veldhuysen, directeur van The M.C. Escher Company in Baarn, reisde in de afgelopen jaren de sporen van Escher achterna, bezocht de plaatsen waar Escher ooit werkte en maakte daar foto’s. Tezamen met de werken van Escher kreeg de bezoeker een prachtig beeld van het heden en het verleden. Door alles vast te leggen in een catalogus kan ook vandaag genoten worden van het prachtige werk van Escher en zijn persoonlijke verhalen.


Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl.


Gerelateerde artikelen