Vlakverdelingen van Maurits C. Escher

10 augustus 2017

De nieuwe gebonden uitgave “M.C.Escher - Visions of Symmetry” is ontstaan door een uitgebreide bewerking en aanvulling van een eerdere publicatie over hetzelfde onderwerp. Het resultaat is een boek geworden dat als referentiebron mag worden betiteld van het geometrische werk van Maurits C. Escher. Dankzij de bijzondere inspanningen van wetenschapper Doris Schattschneider heeft elke Escher-liefhebber en verder iedereen, die interesse heeft voor of werkt met het wonderlijke verschijnsel van vlakverdelingen een uniek boek ter beschikking.

Vlakverdelingen van Maurits C. Escher

M.C. Escher - Visions of Symmetry

Door haar diepgaande studie naar de achtergronden van de ontwerpen en complete kunstwerken van Escher is een boek ontstaan met een inhoud die zeker aanleiding en aanknoping geeft voor verdere studie of voor het zoeken naar meerdere varianten op de uitgangspunten van Escher’s vlakverdelingen. Zij geeft met haar behandeling antwoord op de vraag: “Hoe deed Escher dat?” Het uitgebreide boek bevat honderden kleurrijke reproducties van Escher’s kunstwerken. Vele werken zijn door de auteur besproken. Ook de door Escher gemaakte schetsen en zijn aantekeningen voor zijn ontwerpen zijn in het boek opgenomen en geven de lezer een uitstekend beeld van de ‘geheimen’ achter de werken.

Het boek bevat tevens een ruime keuze van afdrukken van vele minder bekende werken. De auteur neemt de lezer volledig mee in de gedachten van een zeer creatieve ontwerper van geometrische vlakverdelingen. In haar theoretische voorbeschouwing gaat de auteur in op zijn meest eenvoudige verdelingen. Voor een deel ontstaan vanuit het zien van reeds bestaande vlakverdelingen en voor een ander deel door tekenen en experimenten. De auteur laat de lezers kennis maken met de resultaten van regelmatige vlakverdelingen van Koloman Moser, die aan het eind van de 19e eeuw zijn ontstaan. Veel voorbeelden van in opdracht getekende vlakverdelingen zijn afgebeeld en besproken.

Vanuit een aantal succesvolle internationale bijeenkomsten heeft de auteur een aantal beschrijvingen meegenomen over invloeden van Escher op andere kunstenaars en ontwerpers. Zij heeft haar gegevens tevens voor een deel ontleend vanaf meerdere websites met veel aandacht voor Escher’s leven en werk. Verrassend zijn in dit gedeelte de werken van Peter Raedschelders, Hans Kuiper, Makoto Nakamura en van Rinus Roelofs. Een uitgebreide literatuurlijst en een register met trefwoorden sluiten dit fantastische en prachtig uitgevoerde boek voor liefhebbers van Escher en kunst af.

ISBN 0 500 51169 1, “M.C. Escher - Visions of Symmetry”, Doris Schattschneider, Thames & Hudson, 2004, 370 pagina’s.


Gerelateerde artikelen