Kunstenaars laten gevolgen door oorlogen in kunst zien

10 juni 2018

Als onderdeel van het museale vijfluik in Münster presenteert het Picasso Museum een fascinerend portret van Pablo Picasso en zijn kunstzinnige bijdragen aan de aandacht voor verschrikkingen in een oorlog en de ontstane hoop voor een daarop volgende periode van vrede. Tot en met de 2e september 2018 tonen de inrichters van de expositie zijn bijdragen aan het thema Oorlog en Vrede, met positionering tussen weerstand en berusting, tussen protest en propaganda.

Kunstenaars laten gevolgen door oorlogen in kunst zien

Picasso - Von den Schrecken des Krieges zur Friedenstaube

De tentoonstelling belicht bovendien zijn politieke betrokkenheid en activiteiten in de naoorlogse vredesbewegingen door het realiseren van specifieke kunstwerken waarin zijn mening duidelijk zichtbaar is gemaakt. Topstukken in deze bijzondere expositie zijn ongetwijfeld het schilderij “Guernica”, de bronzen sculptuur “De man met schaap” en de “Vredesduif” voor verschillende affiches van een aantal vredebewegingen. Pablo Picasso (1881-1973) is een veel besproken kunstenaar met veelal een uitgesproken mening en levenshouding.

In het kader van de expositie kan het museum beschikken over extra werken uit andere musea en collecties. Van bijzondere waarde zijn talrijke foto’s van het tot stand komen van zijn werk “Guernica”, gemaakt door levenspartner Dora Maar. De mooie catalogus is een interessante aanvulling op het geheel.

Kunstenaars laten gevolgen door oorlogen in kunst zien - 2

ISBN 978-3-95498-386-5, “Picasso - Von den Schrecken des Krieges zur Friedenstaube”, Markus Müller, Sandstein Verlag, 2018, 120 pagina’s.

Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, Picassoplatz 1, D-48143 Münster, www.kunstmuseum-picasso-muenster.de.


Gerelateerde artikelen