Kunst en wiskunde vormen een aantrekkelijk lespakket

6 mei 2016

Om wiskunde al in een vroeg stadium in het lager- en voortgezet onderwijs zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor leerlingen kan een combinatie met kunst zorgen voor een succesvol resultaat en acceptatie van een lastig maar zinvol leeronderdeel. Voor creatieve onderwijsgevenden is een prachtige set onderwijsmaterialen opgezet en beschikbaar voor onderwijsdoeleinden en voor demonstraties tijdens open dagen. De set bestaat uit een begeleidende publicatie met inspirerende voorbeelden uit de kunst die een sterke relatie tot wiskunde hebben en visuele aanzetten geven om te experimenteren met deze voorbeelden en een aanvullende publicatie als materiaal-pakket met kopieerbare werktekeningen en bouwplaten van wiskundige figuren.

Kunst en wiskunde vormen een aantrekkelijk lespakket

Mathematik 32

De auteur van de educatieve publicatie heeft met behulp van een team deskundigen de teksten zodanig gekozen dat de leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig kennis kunnen nemen van de theorie en praktijk van de gekozen onderwerpen uit de kunst. Ook heeft hij de onderwerpen in groepen verdeeld in opleidingsniveau binnen het onderwijssysteem. In een inleiding is een lans gebroken om beide vakken binnen het algemene onderwijs bij zorgvuldig gekozen gelegenheden te combineren. De combinatie van kunst en wiskunde maakt gemotiveerde docenten en leerlingen, maakt het vak spannend en is eenvoudig in te passen in het klassieke leerplan voor wiskunde.

Kunstwerken van kunstenaars met een sterke voorkeur voor het gebruik van mathematische vormen en figuren, perspectivische projecties en het verschijnsel van optische illusies gebruiken in hun werken. In de eerste drie voorbeelden wordt gespeeld met geometrisch gevormde beeldwisselingen, ook wel kiepbeelden genoemd, met trillende beeldvlakken naar voorbeelden van Bridget Riley en het vouwen van geometrische sterren. In het tweede blok komen geometrische vlakverdelingen van Escher aan de orde, tekenen de leerlingen platonische lichamen en maken zij kennis met werken van Victor Vasarely.

Kunst en wiskunde vormen een aantrekkelijk lespakket - 2 Kunst en wiskunde vormen een aantrekkelijk lespakket - 3
Ontwerpers van postzegels kiezen vaker voor het verwerken van optische illusies in de voorstelling. De ontwerper van de zegel uit Estland bevat een Escheriaanse vlakverdeling van schaakpaarden.

Het derde blok voor de bovenbouw gaat dieper in op elementen uit de wiskunde, als spiegelingen, priemgetallen, kleurgebruik in de kunst, chaos en fractalen en uitgebreid op de kennis en de mathematische beschrijvingen van de Italiaanse geleerde Leonardo da Vinci en zijn samenwerking met Luca Pacioli. Een slotartikel beschrijft in het kort de historie van de wiskunde in de kunst en geeft een overzicht van mathematische aspecten in gerealiseerde kunstwerken. Er is tevens een overzicht van educatieve materialen in het leveringsprogramma van Naef. Een geweldig lespakket voor de wiskundeles op alle middelbare scholen in ons land.

“Mathematik 32”, Rüdiger Vernay, Friedrich Verlag, 2015, 48 pagina’s theorie en een materiaalpakket (13832+14632), € 36.


Gerelateerde artikelen