Kunst en Wiskunde als een fascinerende inspiratiebron

7 maart 2016

Van het succesvolle studie- en kunstboekje “Kunst en Wiskunde - verwondering en verbeelding” verscheen een 2e druk. Het boekje maakt deel uit van de Zebra-reeks en gaat over wiskunst, een samenspel van wiskunde en kunst. De uitgaven in deze educatieve en informatieve reeks zijn in eerste instantie geschreven voor de leerlingen uit de hoogste klassen van het VWO, maar kunnen natuurlijk gelezen worden door iedereen met belangstelling voor wiskunde en wiskundige toepassingen.

Kunst en Wiskunde als een fascinerende inspiratiebron

Kunst en Wiskunde

Door een 2e druk is voldaan aan vragen uit het onderwijs en van liefhebbers van het altijd boeiende en fascinerende thema Kunst & Wiskunde. De auteurs geven een schat aan inspirerende aanzetten tot wiskundige activiteiten door opgaven en opdrachten met een diversiteit van aantrekkelijke onderwerpen en facetten uit de wiskunde en kunstzinnige benaderingen. Daar waar wiskunde en kunst elkaar raken en samen verder gaan is er sprake van een geheel nieuwe vorm van kunst: wiskunst.

Het beoordelen en waarderen van kunst blijft echter in het algemeen een persoonlijke aangelegenheid en is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, ervaringen en smaak. De auteurs zorgen in elk geval voor een veelheid aan voorbeelden van kunstvormen en -stijlen en een veelheid aan prikkels om telkens zelf aan de slag te gaan. Aan de hand van enkele feiten uit de kunstwereld geven de auteurs aan dat de waardering voor kunst tijdgebonden is.

De leerling wordt meteen aan het denken gezet over het begrip kunst door een afbeelding van het schilderij “Who’s afraid of red, yellow & blue III”. Na het onderwerp van de schoonheid in de wiskunde geeft het boekje een aantal voorbeelden uit de wiskunst, zoals werk van Max Bill, Rinus Roelofs, Sol Le Witt, Ad Dekkers, Bob Bonies en Koos Verhoeff. Daarna komen achtereenvolgens aan de orde de Gulden Snede, verhoudingen, verdelingen van rechthoeken en vierkanten en zijn de eerste kunstwerken zichtbaar die er van verschillende zijden heel anders uitzien.

Kunst en Wiskunde als een fascinerende inspiratiebron - 2 Kunst en Wiskunde als een fascinerende inspiratiebron - 3 Kunst en Wiskunde als een fascinerende inspiratiebron - 4
Aanvullend studiemateriaal met veel illustraties en informatie over de genoemde kunstenaars.

Vanuit elke nieuwe kijkrichting krijgt het kunstobject een nieuwe uitstraling. Leerlingen krijgen inzicht in het werken met papier en het realiseren van kunstwerken. Interessant en spannend voor leerlingen is het spel met perspectivische anamorfosen. Door voorbeelden, tips en vragen kunnen leerlingen ook anamorfosen construeren. Kerken en andere religieuze bouwwerken hebben vaak boeiende cirkelvormige ramen met prachtige cirkelpatronen. Voor wiskundigen een geweldige uitdaging om met nog meer aandacht te kijken naar de raam- en deurpartijen van kerken.

Speciale aandacht is er voor de Pythagorasboom en het oorspronkelijke werk van wiskun-deleraar Albert Bosman. De unieke boomconstructies van de Belgische kunstenaar Jos de Mey (hij bedacht en construeerde meer dan 200 verschillende bomen) zijn geïnspireerd door de Pythagorasboom van Bosman. Een visueel spel met hol en bol brengt de leerling in de wereld van illusie en optisch bedrog. Een rare wereld voor de onderzoekende leerling en wiskundige en boordevol met zinsbegoochelingen en een kennismaking met werk van Maurits C. Escher, Sandro Del Prete en Patrick Hughes. In het laatste hoofdstuk geven de auteurs een aantal kunstzinnige voorbeelden om zelf op zoek te gaan naar kunst op het grensvlak van wiskunde en kunst.

ISBN 978-90-5041-101-1, “Kunst en Wiskunde”, Bruno Ernst en Ton Konings, Epsilon Uitgaven, 2015, 2e druk, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen