Kunst in beweging door spel van licht en schaduw

31 oktober 2016

Naar aanleiding van de expositie “Rück - Blick: Kinetika 1967”, t/m 15 augustus 2016 in het museum 21er Haus in Wenen, verscheen de rijk geïllustreerde catalogus onder dezelfde titel met afbeeldingen van kunstwerken en installaties waarin licht, kleuren, schaduw en vooral bewegingen dominante rollen spelen. De curatoren van de expositie zorgden voor natuurwetenschappelijke fenomenen en voor bewegingsspektakels als interactie tussen mens en machine.

Kunst in beweging door spel van licht en schaduw

Rück - Blick: Kinetika 1967

Het 21er Haus besteedde met dit kunstproject hernieuwd aandacht aan de veel gewaardeerde stroming kinetische kunst met accent op beweging van licht en het bijbehorende spel van kleur en vorm. Bijna 50 jaar na een eerste groots opgezet lichtkunstproject als een expositie in 20er Haus, lieten de samenstellers van dit nieuwe lichtproject bezoekers met de ontwikkelingen in de kinetische kunst kennismaken. De actuele presentatie toonde tevens het gebruik van nieuwe materialen, lichtbronnen en elektronische besturingen.

Na de komst van de op-art kwam al snel het element van beweging in beeld. Bezoekers werden zelf aan het denken gezet door de veelheid aan fascinerende opstellingen en veelal door de eenvoud van het object en het geweldig bewegende lichtschouwspel. De catalogus en de geboden inhoud geven direct inspiratie aan kunstenaars en lezers.

Kunst in beweging door spel van licht en schaduw - 2

ISBN 978-3-903114-03-6, “Rück - Blick: Kinetika 1967”, Agnes Husslein-Arco, e.a., Belvedere Museum, 2016, 71 pagina’s.

21er Haus, Arsenalstraße 1, A-1030 Wien, www.21erhaus.at.


Gerelateerde artikelen