Kunst van Bridget Riley zorgt voor visuele sensaties

26 januari 2014

De Engelse kunstenares Bridget Riley is nog steeds uiterst actief en zorgt met haar exposities voor opwinding en sensatie. Een mooie en ruim opgezette expositie in het Museum voor Hedendaagse Kunst in het Duitse Siegen was weer een voorbeeld van haar kijk op kunst en haar creatieve inzet in het kunstthema op-art.

Kunst van Bridget Riley zorgt voor visuele sensaties

Bridget Riley - Malerei 1980-2012

Bridget Riley is tevens de ontwerpster van haar expositie ter gelegenheid van de toekenning van de speciale Rubensprijs van de stad Siegen. In de kunstexpositie in 2012, toonde het museum een overzicht van het werk dat Bridget Riley vervaardigde na 1980. Op een speelse wijze verwerkt zij geometrische figuren tot wiskunstige vlakken en verdelingen met het accent op een visuele opwinding van onze waarneming. Voor meerdere wanden van het museum heeft zij bestaand werk direct in een grote uitvoering op wanden geschilderd. Het spel van kleur en vorm zorgt daarna voor optische effecten. Bij de expositie verscheen een catalogus met een kleurrijk overzicht van haar werk uit een periode van 1980 tot en met het werk dat dit jaar is ontstaan. In de tweetalige tekstbijdragen geven vooraanstaande auteurs een beeld van haar vroegere werk en het ontstaan van haar belangstelling voor optische kunst. In 1960 begon zij met de op-art kunstwerken en werden haar schilderstukken steeds meer door anderen als inspiratiebron gebruikt. Het is een genot om naar haar kunstwerken te kijken.

ISBN 978-3-7774-5951-6, “Bridget Riley - Malerei 1980-2012”, Eva Schmidt, Hirmer Verlag, 2012, 152 pagina’s, tweetalig D/E.

Museum für Gegenwartskunst Siegen, Unteres Schloss 1, D-57072 Siegen, www.mgk-siegen.de.


Gerelateerde artikelen