Kunst van de licht en kleur specialist: William Turner (2)

29 december 2019

De succesvolle bekendheid, die al vroeg in zijn oeuvre is ontstaan, werd onder andere zo snel bereikt door aankopen van vooraanstaande verzamelaars en natuurlijk door de waarderingen van de prachtige zachte en ruwe landschappen, stormen, bergketens en waterpartijen. Het spel van licht en kleur op de schilderstukken van de Zwitserse berg- en gletsjerketens hebben een visuele fascinatie tussen ruwheid en zachtheid.

Kunst van de licht en kleur specialist: William Turner (2)

Turner. Horror and Delight

Zijn stormen en natuurcatastrofen brengen de angst om te verdrinken en de strijd om te overleven in een dramatisch oogverslag voor de kijkers. De zee en de oceaan zijn centrale locaties in het werk van Turner. De grootst mogelijke bandbreedte aan de onderscheidenlijke weers- en lichtomstandigheden zorgen voor sfeer en kijkgenot. Je waant je even te zijn in het oog van de storm. Hij schildert het verschrikkelijke en tevens romantische ‘horror en delight’ op schilderdoek als een visuele begoochelende belevenis.

In samenwerking met de Tate in Londen zijn rond 80 werken van Turner in de expositie in Münster te zien. De expositie toont de ontwikkelingen van de kunstenaar vanaf het vroegere werk tot aan zijn latere werk. Zijn onderwerpen op veelal forse afmetingen van het doek maken op de bezoekers veel indruk door de schoonheid, onbevangenheid en geweld van de natuur in levensechte uitstralingen. Door zijn vele reizen kris-kras door Europa zijn de natuur, de bouwwerken, de ber-gen en stadsgezichten in meerdere landen afgebeeld.

Kunst van de licht en kleur specialist: William Turner (2) - 2
Light and Colour (Goethe’s Theory) - the Morning after the Deluge - Moses Writing the Book of Genesis, J.M.W. Turner, 1843, Photo © Tate, 2019.

Bij de unieke expositie met de kunst van Turner is een stevige rijk geïllustreerde catalogus verschenen. Maak door een museale wandeling langs de werken een ontdekkingsreis door landschappen in Europa en maak daarmee kennis met het geweld van wind, storm en water of kom tot rust met beelden van bewegingen van de zon en ook thuis door extra te genieten van de vele reproducties in de catalogus.

ISBN 978-3-95498-508-1, “Turner. Horror and Delight”, Judith Claus en Marie Meeth, Sandstein Verlag, 2019, 263 pagina’s.

LWL – Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.


Gerelateerde artikelen