Fotografisch verslag van de organisatie bij modeweken

2 januari 2020

De eerste fotografische monografie van de Engelse fotograaf Tim Mitchell onder de titel “Product” werd onlangs gepresenteerd bij een gelijknamige tentoonstelling in de Northern Gallery for Contemporary Art in Sunderland. Twintig jaar lang heeft Tim Mitchell de wereld van objecten uit het hedendaagse leven visueel bestudeerd met de vraag: “Hoe leven we nu en wat waarderen we ervan?” De fotocamera was zijn “notitieblok”. Voor zijn bijzondere fotoboek Product koos hij als rode draad het registreren van ecologisch duurzame en ethische modellen van productie en het gebruik van het geproduceerde.

Fotografisch verslag van de organisatie bij modeweken

Product / Tim Mitchell

Maar heeft ook oog voor de invloed van de snel veranderende wereld van goederen op de algemene maatschappelijke verandering in normen en waarden en de wereldwijde discussie tussen productie en destructie. Een serie economische, sociologische en kunsthistorische essays geeft het fotoboek een smaakvolle beschrijving van de Paris Fashion Week, aangevuld met veel mooie sfeerfoto’s van dit soms chaotische event. Als ongenode artist-in-residence in Parijs en Milaan, toont hij ons de donkere kant van het modespektakel en laat hij zien dat een koel berekende kledingindustrie dromen en verlangens creëert.

De fotograaf laat lezers kennismaken met een wereldwijde impact van kledingrecycling en de menselijke reacties op de economie door de Griekse financiële crisis. Samen met antropoloog Lucy Norris volgde hij door heel Europa kleding totdat die uiteindelijk naar India wordt getransporteerd om te worden gerecycled. Het resultaat is te zien op de foto’s met hoge bergen in afgelegen pakhuizen, zonder een identiteit en onderscheidende kenmerken en niets anders dan enorme stapels stoffen. Het fotoboek, in een gebonden uitvoering, start direct met een presentatie van ruim 260 foto’s.

Fotografisch verslag van de organisatie bij modeweken - 2
Kleding van hoge kwaliteit wordt doorverkocht. Dit Waghri-paar handelt in zijden sari's in hun huis. Deze handelaren verzamelen honderden zijden sari's, die als gebruikte bruiloftskleding te koop wordt aangeboden op tweedehandsmarkten. Een afbeelding uit: Product / Tim Mitchell.

Door een keuze voor een presentatie van foto’s in een willekeurige volgorde op basis van zes hoofdonderwerpen maakt van dit boek een spannend geheel om kennis te nemen van de gefotografeerde situaties en scènes in de onderwerpen “Modeweek”, “Recycling van kleding”, “Slopen van schepen”, “Achtergebleven vervoersmiddelen”, “De economische teruggang in Griekenland” en “Het alchemistische theater”. Volgens Tim Mitchell leveren mensen, locaties en objecten - samen met hun transformatie - het bewijs voor de veranderende normen en waardesystemen in de 21e eeuw. Een leer- en inspiratieboek voor docenten en studenten Beeld- en Multimediatechniek en voor alle liefhebbers van thematische, historische en hedendaagse fotoboeken.

ISBN 978-3-7356-0602-0, “Product / Tim Mitchell”, Tim Mitchell, Alistair Robinson en Billy Kiosoglou, Kerber Verlag, 2019, 364 pagina’s.


Gerelateerde artikelen