Een romantische revolutie in werk van Johann Tischbein (2)

26 december 2019

In het geboortejaar vierde de rede hoogtij. Al op jonge leeftijd gaf Johann Friedrich August blijk van talent voor schilderen. Zijn omgeving was bovendien uitermate geschikt om dit talent tot ontwikkeling te brengen. In zijn familie waren namelijk tientallen schilders actief en ook talentvol.

Een romantische revolutie in werk van Johann Tischbein (2)

Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel

Zijn vader begeleidde zijn eerste schreden als schilder en vervolgens ging hij als 18-jarige in de leer bij zijn oom Johann Heinrich de Oude in Kassel. Na afronding van zijn opleiding ging hij als hofschilder aan het werk bij de vorst Von Waldeck und Pyrmont in Bad Arolsen. In de periode 1781-1794 kwam Friedrich August naar Den Haag en Amsterdam om als portretschilder velen op doek te vereeuwigen.

De invloed van de leer van Rousseau is in het werk van Tischbein zichtbaar, doordat hij zijn opdrachtgevers ook in buitensituaties in een natuurlijke omgeving plaatste. Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel is een indrukwekkende kunstexpositie om te bezoeken en om te genieten van zeer mooie werken.

Een romantische revolutie in werk van Johann Tischbein (2) - 2 Een romantische revolutie in werk van Johann Tischbein (2) - 3
De expositie met schilderijen van Tischbein is er ook voor onze jongsten, die met hun ouders of grootouders het Rijksmuseum Twenthe bezoeken. Voor hen heeft het museum een doeboekje bij de expositie Tischbein gemaakt, vol spannende kijk- en doe-opdrachten voor op zaal! Het doeboekje is gratis verkrijgbaar bij de entreebalie.

ISBN 978-94-6262-244-9, “Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel”, Josien Beltman en Paul Knolle, Waanders Uitgevers, 2019, 128 pagina’s.

Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, NL-7514 BP Enschede, www.rijksmuseumtwenthe.nl.


Gerelateerde artikelen