Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (1)

8 mei 2020

In 2018 presenteerde het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza een monografische tentoonstelling gewijd aan de kunstenaar Victor Vasarely (1906 - 1997), een van de belangrijkste exponenten van Op Art. Victor Vasarely ontwikkelde zich als een kunstzinnige vertegenwoordiger binnen geometrische abstracte kunst. Zijn beeldexperimenten met ruimtelijk dubbelzinnige en optisch dynamische structuren verschenen voor het eerst in de kunstwereld onder het label Op Art in de jaren zestig van de 20e eeuw, hetgeen leidde tot een kortstondige maar opmerkelijk populaire trend.

Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (1)

Victor Vasarely. El nacimiento del Op Art

Het museum kon gedurende de tijd van de expositie beschikken over werken uit het Vasarely Museum in Boedapest, het Victor Vasarely Museum in Pécs, de Fondation Vasarely in Aix-en-Provence en aangevuld met prominente bruiklenen uit privécollecties. Daarmee gaf de expositie een algemeen beeld op het leven en werk van deze Hongaarse schilder wiens beste output werd gecreëerd in Frankrijk. De catalogus voor deze grootse expositie bevat werken uit alle belangrijke fasen en ontwikkelingen uit Vasarely's carrière om een chronologisch overzicht te geven van zijn artistieke evolutie.

Lezers zullen met de inhoud en lay-out van de prachtig uitgevoerde catalogus de sleutelrol van de kunstenaar in de presentaties en groei van geometrische abstractie kunnen waarderen en kunnen leren over de experimenten op basis van zijn unieke artistieke principes en theoretische reflecties die hij realiseerde met als doel om kunst en samenleving dicht bij elkaar te brengen. Daardoor heeft de catalogus een hoge waarde voor docenten en studenten in het kunstonderwijs en is extra aantrekkelijk door een kleurrijke kunstzinnige inhoud en vormgeving voor alle kunstliefhebbers en in het bijzonder voor allen, die de kunstwerken van Victor Vasarely zo weten te waarderen of er alles over willen weten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-84-17173-14-2, “Victor Vasarely. El nacimiento del Op Art”, Györgyi Imre en Márton Orosz, Uitgeverij Fundación Colección Thyssen-Bornemisza, 2018, 200 pagina’s.

In het kunstprogramma van het museum staat voor de periode van 27 oktober 2020 tot en met 28 februari 2021 een expositie met kunstwerken van René Magritte met de titel “The Magritte Machine” gepland.

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8, ES-28014 Madrid, www.museothyssen.org.


Gerelateerde artikelen