Weergave van 3D objecten geeft unieke communicatie (1)

4 mei 2020

Ontwerpers van boeken, geschriften en andere vormen van het overbrengen van kennis, informaties, wetenswaardigen en boodschappen hadden direct al behoefte om aangeboden of om zelf geschreven en samengestelde teksten en berichten van illustraties in zwart/wit of in kleur te voorzien. Uiteindelijk is er wereldwijd het gezegde: “Eén plaatje zegt meer dan 1000 woorden”.

Weergave van 3D objecten geeft unieke communicatie (1)

Thinking 3D

Tijdens de periode van de Renaissance ontwikkelden vele kunstenaars en illustratoren een kunst van weergeven van waarheidsgetrouwe driedimensionale vormen en werkten deze nieuwe beeldcultuur uit tot een zeer gewaardeerde kunst. Toen natuurgetrouwe illustraties van driedimensionale onderwerpen steeds vaker voorkwamen, beïnvloedden ze ook de manier waarop verschillende disciplines zich verder konden ontwikkelen: architectuur kon veel duidelijker worden gecommuniceerd, wiskundige concepten en astronomische waarnemingen konden efficiënter worden doorgegeven, waarnemingen van de natuurlijke wereld evolueerden naar een meer realistische methode van afbeelding.

Door middel van essays over enkele van 's-werelds grootste kunstenaars, denkers en wetenschappers (als Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Euclides, Andreas Vesalius, William Hunter, Johannes Kepler, Andrea Palladio, Galileo Galilei en vele anderen), vertellen de samenstellende auteurs en met medewerking van meerdere deskundigen in het zeer interessante en machtig mooie boek “Thinking 3D” het verhaal over de ontwikkeling van de gebruikte technieken om driedimensionale vormen en objecten te communiceren op tweedimensionale pagina’s en hedendaagse media.

Het boek bevat baanbrekende tekeningen van Leonardo da Vinci in zijn notitieboekjes en in andere manuscripten, buitengewone anatomische illustraties, vroege papiertechniek inclusief draaibare schijfjes en tabs, prachtige architectonische plannen en zelfs uitzicht op de maan. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-85124-525-3, “Thinking 3D”, Daryl Green en Laura Moretti, Bodleian Library Publishing, 2019, 200 pagina’s.