Weergave van 3D objecten geeft unieke communicatie (2)

5 mei 2020

Met de resultaten van diepgaande analyses van meer dan veertig manuscripten en boeken, onthult “Thinking 3D” ook de impact die het ontwikkelen en gebruiken van de technieken had op kunstenaars en tekenaars door de tijd heen en in de praktijk. Het perfect verzorgde en rijk geïllustreerde studie- en referentieboek start met een beschouwing over de geschiedenis van het visueel omzetten van platte afbeeldingen in een driedimensionale structuur.

Weergave van 3D objecten geeft unieke communicatie (2)

Thinking 3D

Daarin gaan beide auteurs in een gemeenschappelijk essay uitgebreid in op de resultaten van het bestuderen van de inhoud van 40 relevante boeken. In meerdere historische illustraties is het gebruik van uitklapbare afbeeldingen goed zichtbaar. De eerste vormen van pop-up technieken werden al vaak toegepast.

Na de inleiding geeft het boek een ruime introductie over het fantastische oeuvre aan schetsen, figuren en uitvindingen van Leonardo da Vinci naar aanleiding van het evenement rondom de 500e sterfdag van deze universele geleerde. Pas in de periode 1488-1493 startte hij met het schrijven en illustreren van boeken en bladen over anatomie, menselijke bewegingen, kunstwerken, mechanica, militaire uitrustingen, vliegende objecten en over vele andere onderwerpen uit het dagelijks leven van mens, maatschappij en techniek.

Weergave van 3D objecten geeft unieke communicatie (2) - 2 Weergave van 3D objecten geeft unieke communicatie (2) - 3 Weergave van 3D objecten geeft unieke communicatie (2) - 4
Andreas Vesalius (1514-1564) is onder meer bekend als de grondlegger van de moderne anatomie.

Zeer spectaculair en precies zijn de anatomische detailleringen en zijn beschouwing over het licht van de zon. Daarna zijn er 16 compacte essays, die in vier hoofdstukken zijn verdeeld, te weten in geometrie, astronomie, architectuur en anatomie, met telkens een link met driedimensionale vormen en effecten in platte afbeeldingen. Het gebruik van het perspectief in constructies zorgt telkens weer voor 3D-effecten. Het laatste essay “Twee ogen zien meer dan één oog” gaat over het gebruik van 3D-stereoscopische foto’s. Het geheel is een waardevolle publicatie.

ISBN 978-1-85124-525-3, “Thinking 3D”, Daryl Green en Laura Moretti, Bodleian Library Publishing, 2019, 200 pagina’s.