Weimar Republiek startte met een nieuwe democratie

11 mei 2020

Democratie is geen vanzelfsprekendheid. De burgers van de eerste Duitse republiek genoten tijdens de Weimarrepubliek van 1918 tot in 1933 voor het eerst van democratische rechten en vrijheden. Tevens waren velen zich bewust van de gevaren en de kwetsbaarheid van democratie in deze periode. Kortom, de Weimarrepubliek was een republiek van tegenstellingen. Politieke omwentelingen en sociale vooruitgang gingen hand in hand met sociale conflicten en een toename van extreem geweld.

Weimar Republiek startte met een nieuwe democratie

Weimar im Westen

De compacte publicatie en een bijbehorende DVD “Weimar im Westen”, die beide voortgekomen zijn uit de tentoonstelling met dezelfde naam "Weimar in de West. Republic of Contrasts" van de regionale instituten uit Westfalen-Lippe (LWL) en Rijnland (LVR), traceren deze tegenstellingen en inconsistenties aan de hand van voorbeelden uit twee voormalige Pruisische provincies. Op regionaal en lokaal niveau zijn problemen en successen van de eerste Duitse democratie onder een vergrootglas zichtbaar gemaakt. Enerzijds zijn er sporen van een nieuw begin in de 'Provincie', die vooral zichtbaar zijn in architectuur en stedenbouw, maar ook bij projecten voor sociale hervorming of bij het veranderen van de levensstijl.

Aan de andere kant zijn er al vormen van nationalistisch isolement en een merkbare uitsluiting van andersdenkenden. En last but not least bepaalde de economische toestand in het land het dagelijkse leven van velen in het Rijnland en Westfalen. De reizende tentoonstelling werd aan de bezoekers gepresenteerd in vier toegankelijke kubussen met een divers aanbod aan multimedia. Vele nog nooit getoonde foto's en films stonden centraal in de show, die voor het eerst een uitgebreid overzicht biedt van "Weimar in het Westen". Dit regionale perspectief werd aangevuld met een uitgebreide inleiding op de algemene geschiedenis van Duitsland tussen het rijk en het nationaal-socialisme met hun meerdere verwijzingen naar Rijnland en Westfalen-Lippe.

De tentoonstelling ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Weimar Nationale Vergadering is in januari 2019 geopend in het parlement van Düsseldorf. Daarna was de expositie op zeven locaties in Rijnland en Westfalen-Lippe te zien en te ervaren. Daarnaast is er een uitgebreid begeleidend programma met online aanbiedingen, films, evenementen, materiaal voor scholen, studenten en geïnteresseerden in geschiedenis. De tentoonstelling en het bijbehorende programma werden ontwikkeld door het LWL Instituut voor Westfaalse Regionale Geschiedenis in samenwerking met LWL Media Centrum voor Westfalen en het LVR Instituut voor Regionale Studies en Regionale Geschiedenis.

ISBN 978-3-402-13353-8, “Weimar im Westen”, Regina Göschl en Julia Paulus, Aschendorff Verlag, 2019, 207 pagina’s.


Gerelateerde artikelen