Herdefinities toegevoegd aan wereldstelsel van eenheden

1 mei 2020

Op 20 mei 1875 werd het internationale verdrag van de “Meterconventie” ondertekend door organisaties uit 17 staten. In 1960 leidde de activiteiten van de organisaties in de meterconventie tot een invoering op 11 oktober 1960 van het SI-stelsel. Het SI-stelsel staat voor het “Internationale Stelsel van Eenheden”, dat een uitbreiding bevat van het al in 1799 afgekondigde Metrieke Stelsel. SI staat voor Système international d’unités.

Herdefinities toegevoegd aan wereldstelsel van eenheden

Internationale Stelsel van Eenheden: SI-stelsel

In het SI-stelsel zijn 7 grondeenheden gedefinieerd voor 7 bijbehorende basisgrootheden, 22 afgeleide eenheden, een aantal voorvoegsels voor het vormen van decimale veelvouden en delen van SI-eenheden. Het is een compleet stelsel voor het uitdrukken in eenheden van fysische grootheden. De basiseenheden zijn kilogram, meter, seconde, ampère, kelvin, mol en candela.

In mei 2019 werd een herdefiniëring van het SI-stelsel van kracht. Dit zal een van de belangrijkste herdefinities van het SI-stelsel zijn na de vaststelling in 1960. Van de oorspronkelijke definities zijn vier SI-eenheden opnieuw gedefinieerd, namelijk voor massa (kilogram), elektrische stroom (ampère), thermodynamische temperatuur (kelvin) en hoeveelheid stof (mol).

Herdefinities toegevoegd aan wereldstelsel van eenheden - 2 Herdefinities toegevoegd aan wereldstelsel van eenheden - 3 Herdefinities toegevoegd aan wereldstelsel van eenheden - 4
Onze eerste nieuwe zegels en een educatieve SI-uitgave.

De herdefinitie definieert alle maateenheden door middel van natuurlijke constanten, die overal in het universum hetzelfde zijn, die een universele toegang tot maateenheden overal ter wereld mogelijk maken. De speciaal ontworpen postzegels vestigen aandacht op het belang van internationaal gecoördineerde metingen.

Om het functioneren van het internationale eenhedenstelsel extra onder de aandacht te brengen bij het publiek lieten meerdere postadministraties frankeergeldige postzegels ontwerpen, die tevens zorgen voor voorlichting. In onze themaverzamelingen heeft het SI-stelsel inmiddels een positie verkregen. In een volgende uitgave van OF meer informatie.


Gerelateerde artikelen