Op zoek naar vaccin voor de grote aanval op coronavirus

27 april 2020

Natuurlijk maken wij ons ernstige zorgen om de aanwezigheid van het coronavirus (covid-19) en het nog ontbreken van een geneesmiddel en een vaccin. Bij zuiver toeval ontdekten wij de speciale jubileumpostzegel, die verscheen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Duitse Friedrich-Loeffler-Instituut. Op de postzegel valt tussen een portret van Friedrich Loeffler en een onderzoeksmicroscoop de voorstelling van een influenzavirus op.

Op zoek naar vaccin voor de grote aanval op coronavirus

Wij hopen dat we snel covid-19 bedwingen.

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat deze postzegel is uitgegeven. Ook in dit virologisch onderzoeksinstituut worden volop onderzoeken en testen gedaan om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen en beschikbaar te krijgen. Met alle verzamelde kennis en ervaringen door onderzoek naar andere soortgelijke virussen moet het toch lukken om snel succes te boeken en het covid-19 effectief te bestrijden.

Dit meer dan 100 jaar bestaande en beroemde wereldwijd oudste onderzoeksinstituut werd opgericht in 1910 en gevestigd in een gebouwencomplex op het eiland Riems aan de Oostzee en in de directe omgeving van het eiland Rügen. Het virologisch instituut kreeg jaren later zijn huidige naamgeving naar zijn oprichter. Hygiënist en bacterioloog Friedrich Loeffler (1852-1915) was de eerste leidinggevende en onder zijn leiding werd de toonaangevende organisatie voor diergeneeskunde opgebouwd.

Na het succesvol afronden van zijn studietijd aan diverse opleidingsinstituten werd hij in de Duitse hoofdstad medewerker van Robert Koch. In 1888 werd hij aangesteld als professor aan de Keizerlijke Universiteit van Greifswald. Samen met Paul Frosch heeft Loeffler in 1898 de veroorzaker van het mond-en-klauwzeer-virus beschreven.

Er werd al snel een eerste beschermend serum tegen mond- en klauwzeer geproduceerd, dat echter om kostenredenen niet werd gebruikt. In 1913 werd Loeffler ontboden in het Robert-Koch-Instituut in Berlijn en moest hij noodgedwongen zijn onderzoek staken. Pas in 1919 werden de activiteiten weer hervat en ging het instituut verder in een zoektocht naar een MKZ-vaccin. Wij hopen dat we snel covid-19 bedwingen.


Gerelateerde artikelen