Alan Jay Heeger (1936)

25 april 2020

De Amerikaans natuur- en scheikundige Alan Jay Heeger (1936) ontving 20 jaar geleden in het jaar 2000 tezamen met twee collega onderzoekers de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun ontdekking en de verdere ontwikkeling van geleidende polymeren. Alan Heeger studeerde wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Nebraska en promoveerde in het jaar 1961 aan de Universiteit van Californië in Berkeley.

Alan Jay Heeger (1936)

Alan Jay Heeger ontving in 2000 de Nobelprijs voor Scheikunde.

Zijn academische loopbaan verliep vanaf assistent naar docent en werd beloond met zijn benoeming als professor in 1967 aan de Universiteit van Pennsylvania tot in het jaar 1982. Tijdens zijn hoogleraarschap in Pennsylvania deed hij in 1977 zijn ontdekking, samen met wetenschappers Hideki Shirakawa uit Japan en Alan MacDiarmid uit de USA.

Zij ontdekten tijdens experimenten dat polyacetyleen elektrisch geleidend gemaakt kon worden door dit materiaal te voorzien van een halogeen, zoals jodium, broom of chloor. De ontdekking leidde tot een ontwikkeling van een reeks aan andere geleidende polymeren.


Gerelateerde artikelen