De kunst, de vormgeving en toepassing van handwaaiers (1)

15 april 2020

In de 17e en 18e eeuw in Europa waren de vouwwaaiers belangrijke en sociaal gecodeerde mode-accessoires. In de loop van de 18e eeuw vertoonden geschilderde en gedrukte waaierbladeren een toenemende verscheidenheid aan visuele motieven en artistieke onderwerpen, terwijl vele ervan ook met hedendaagse politieke en sociale thema’s beschilderd of bedrukt waren.

De kunst, de vormgeving en toepassing van handwaaiers (1)

European Fans in the 17th and 18th Centuries

Het boek “Europese Waaiers in de 17e en 18e eeuw” bestudeert de visuele en materiële diversiteit van waaiers vanuit een interdisciplinair perspectief. Individuele essays analyseren waaiers in een context van de schone en toegepaste kunst, bespreken de rol van waaiers in communicatieculturen, onderzoeken ze als geliefde en gevraagde souvenirobjecten en als informatiedragers voor politieke en sociale boodschappen.

Deze compilatie van verschillende internationale benaderingen is bedoeld om het visuele, materiële en sociale belang van waaiers te benadrukken door ze te bespreken tegen de achtergrond van Europese kunst en literatuur, drukwerk en culturele uitwisseling. Belangrijke onderwerpen in het boek zijn onder meer: politieke iconografieën van waaiers, waaiers in context van reisculturen en waaiers in processen van een artistieke overdracht.

De kunst, de vormgeving en toepassing van handwaaiers (1) - 2
Papieren waaier met een constructie van ivoor; plaatje uit boek “European Fans”.

De bijdragen van een grote groep internationale deskundigen zijn weergegeven in de oorspronkelijke talen van de essay’s. Daarmee bevat het informatieve boek met wetenschappelijke benadering van het specifieke onderwerp artikelen in het Duits, Frans en in het Engels. Van alle artikelen zijn Engelstalige samenvattingen in een appendix opgenomen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-059680-9, “European Fans in the 17th and 18th Centuries”, Miriam Volmert en Danijela Bucher, Walter de Gruyter Verlag, 2020, 346 pagina’s.


Gerelateerde artikelen