De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (3)

12 april 2020

Na deelstudies in Zürich, Bern en Berlijn sloot hij de studie in 1909 af met een medisch staatsexamen. Een jaar daarna trouwde hij in 1910 zijn Russische studiegenoot Olga Stempelin (1878-1961), met wie hij twee kinderen kreeg. Hun verzoek om zich in 1913 te vestigen als doktersechtpaar in Rusland werd afgewezen. Zij gingen na enkele tussenstations werken in Herisau.

De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (3)

Im Auge des Betrachters

Rorschachs inktvlekken zijn bedacht voor diagnostische testdoeleinden
Voorafgaand aan een inleiding op de fascinerende inhoud van dit studie- en referentieboek geeft de auteur een belangrijke toelichting op de ethische achtergronden in een internationale omgang met het gebruik van de officiële 10 afbeeldingen van de inktvlekken van Hermann Rorschach. In 1917 leerde Rorschach het werk van Szymon Hens kennen, dat voornamelijk bestond uit schaduwfiguren en figuren verkregen door inktvlekken.

Een jaar later begon Rorschach met het ontwerpen van een serie van 15 inktvlekken, verkregen vanuit een toevalligheid in de afbeelding door het werk met uitgevloeide inkt. De officiële Rorschachtest bevat 10 figuren, die in originele vorm door Rorschach zijn vastgesteld, later op karton zijn gedrukt en werden gereproduceerd voor gebruik op grote schaal. Vanaf de 20-er jaren van de vorige eeuw hebben inmiddels miljoenen personen een psychologische test ondergaan met hulp van deze testkaarten en zijn de bevindingen op basis van de gegeven antwoorden verwerkt in statistieken.

De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (3) - 2 De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (3) - 3
Een tijdschrift met een inktvlek en het resultaat van een voorstudie voor een Rorschach-inktvlek.

Op basis van een ethische code werden de tien originele testkaarten niet verspreid in de openbaarheid. Toch verschenen in de loop der jaren vele vergelijkende figuren op de markt of maakten kunstenaars en reclamemakers er aantrekkelijke kunstwerken mee, zoals Andy Warhol. Om toch de prachtige ontwerpen van Rorschach te tonen en te bespreken heeft de uitgever enkele inktvlekken afgebeeld. In de inleiding krijgt de lezer een dramatisch verhaal te lezen over een verkeerd gebruik van testkaarten. Ondanks controversiële meningen over de Rorschachtest gebruiken vele psychiaters de test. De inhoud van dit zeer interessante boek maakt dat duidelijk.

ISBN 978-3-442-75424-3, “Im Auge des Betrachters”, Damion Searls, btb-Verlag, 2019, 608 pagina’s.