De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (2)

11 april 2020

Het is niet zonder controverse dat het tot op de dag van vandaag in veel landen wordt gebruikt. Zijn test heeft ook cultureel zijn sporen achtergelaten. Of het nu gaat om reclame, de Hollywood-film of een kunstwerk van Andy Warhol, niemand kan de iconische waarde van de Rorschachtest ontlopen. De auteur Damion Searls beschreef op een geweldig boeiende wijze het leven en werk en vooral de komst en het gebruik van de inktvlektest van de Zwitserse Freudiaanse psychiater en psychoanalyticus Hermann Rorschach, geboren in 1884 in Zürich en overleden in 1922 in Herisau.

De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (2)

Im Auge des Betrachters

Hij schreef zijn interessante en fascinerende essays in de eerder verschenen Amerikaanse editie onder de titel “The Inkblots”. De Duitse editie “Im Auge des Betrachters” is daar een complete vertaling van. Op de stofomslag van deze uitgave hebben de ontwerpsters een beeld van testplaatje 8 op een bijzondere wijze verwerkt en hebben zij teksten in Rorschachs handschrift verwerkt.

Voor de gedetailleerde gegevens en beschrijvingen uit alle herkenbare perioden uit het persoonlijke en werkzame leven van Hermann Rorschach in dit boek heeft de auteur kunnen beschikken over archiefmaterialen en over recent beschikbaar gekomen brieven, dagboekaantekeningen en een schat aan tot nu toe nog onbekend gebleven teksten uit de interviews met familie, vrienden en collega’s. Daarmee brengt de auteur een de fascinerende geschiedenis van kunstenaar en psychiater Hermann Rorschach en zijn intrigerende en zinnebeeldige testfiguren.

De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (2) - 2 De beroemde Rorschachtest geeft kunstzinnige inspiratie (2) - 3
Een postzegel uit Micronesië met een portret van Hermann Rorschach en op de rechter postzegel presenteert de ontwerper een beeld uit de ruimte van een psychiater met een patiënt in Disneyland.

Daar waar nodig zijn de teksten voorzien van illustraties, afbeeldingen en foto’s. Ook bevat de publicatie een katern met familiefoto’s en een katern met kleurrijke voorbeelden van gerealiseerde inktvlekken door Rorschach en door zijn collega’s en kunstenaars. De in Zürich geboren en in Schaffhausen opgegroeide Hermann Rorschach wilde aanvankelijk kunstenaar worden. Uiteindelijk studeerde hij medicijnen in Zürich, met als doel om psychiater te worden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-442-75424-3, “Im Auge des Betrachters”, Damion Searls, btb-Verlag, 2019, 608 pagina’s.