Onze zintuigen verbinden de binnen- en buitenwereld (1)

7 april 2020

Met onze zintuiglijke waarnemingen en met gebruikmaking van onze perceptuele kanalen en systemen kunnen we dat, wat ons omringt en onze psyche activeert, pas echt begrijpen. Zij creëren voor ons een persoonlijk beeld van de wereld waarin we dagelijks leven en zijn. Hoe dat beeld wordt gevormd en hoe onze zintuigen aan het werk moeten om die activiteiten juist uit te voeren bespreekt auteur en wetenschapsjournalist Rüdiger Braun in zijn publicatie “Onze 7 zintuigen - de toegang tot onze psyche” op een aangename, inspirerende en leerzame manier.

Onze zintuigen verbinden de binnen- en buitenwereld (1)

Unsere 7 Sinne

Op een speelse wijze laat hij de lezer kennismaken met de bijzondere eigenschappen van onze zintuigen, met de achtergronden van de relatie ervan tot de psyche, de ziel van personen en met de manier waarop de waarneming invloed heeft op emotie. De auteur koos voor een behandeling van 7 zintuigen, die hij aangeeft als: horen, zien, proeven, ruiken, aanraken, voelen en lichaamsbalans.

Met zijn fascinerende reis door de wereld van de zintuigen laat hij de lezers kennismaken met de stand van zaken van kennis en ervaringen uit moderne onderzoekslaboratoria, met de resultaten verkregen uit zijn discussies met wetenschappers, muzikanten, atleten, sprekers en specialisten in multimedia trainingen, waarbij alle zintuigen worden belast. Daarbij zien lezers hoe je mentale processen kunt benaderen via de sensorische kanalen.

Het zal duidelijk worden dat we kunnen spelen met de zintuigen en kunnen inspelen op reacties vanuit de zintuigen. Een speciale katern met afbeeldingen in kleur geeft extra informatie over elk specifiek zintuig. Het katern sluit af met beeldinformatie met een toelichting over de kamer van Ames en een plaatje met een bewegende voorstelling van een optische illusie. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-466-34727-8, “Unsere 7 Sinne”, Rüdiger Braun, Kösel-Verlag, 2019, 266 pagina’s.