Het periodiek systeem der elementen bestaat 150 jaar (2)

6 april 2020

Volgens de resultaten uit onderzoek van de vele historische gebeurtenissen rondom de publicatie van de eerste vorm van het periodiek systeem blijken er twee bijzondere scheikundigen bijna op hetzelfde moment hun resultaten bekend gemaakt te hebben en wel door de Russische scheikundige Dmitri Ivanovitsj Mendelejev (1834-1907) en door de Duitse scheikundige Julius Lothar Meyer (1830-1895). De uitwerking die Mendelejev publiceerde was veel gedetailleerder en completer dan die van Meyer en werd de tabel van Mendelejev al snel het periodiek systeem der elementen genoemd.

Het periodiek systeem der elementen bestaat 150 jaar (2)

Tanz der Elemente

De auteur brengt de wereld van de chemie en in het bijzonder die van de elementen op aangename wijze voor het voetlicht in 12 hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk geeft hij een beeld van zijn ervaringen als scheikunde student bij onder andere experimenten in de collegezaal en de fascinerende en magische belevenissen. In het tweede hoofdstuk neemt hij de lezer mee naar 1 maart 1869 en krijgt een gedetailleerd kijkje in het leven van Mendelejev van dat moment in Sint-Peterburg. Mendelejev had op dat moment nog nooit een atoom gezien, maar keek wel naar zijn lange lijst met elementen, die met waterstof begint en met lood eindigt.

Op dat moment had hij studieboeken geschreven voor universitaironderwijs in de chemie. Zijn systeem van elementen bestaat op dat ogenblik uit 63 benoemde elementen. Hij is inmiddels bekend als de Messias van de Materie. Om zijn systeem verder te complementeren voert hij uitvoerig correspondentie met vele scheikundigen in andere landen. Ook zij deelden hun resultaten van onderzoek om het systeem zo nauwkeurig mogelijk in te vullen.

Het periodiek systeem der elementen bestaat 150 jaar (2) - 2 Het periodiek systeem der elementen bestaat 150 jaar (2) - 3 Het periodiek systeem der elementen bestaat 150 jaar (2) - 4
Verzamelaars van postzegels worden regelmatig verrast door postbedrijven. Postzegels geven op klein formaat heel veel nieuws en informatie over beroemde personen.

In de hoofdstukken daarna worden telkens bekende elementen in boeiende essays uitgebreid beschreven. De zoektochten naar de steen der wijzen en de invloed van het alchemisme zijn tevens behandeld. De lezer vindt een enorme schat aan informatie en wetenswaardigheden over elementen en vele andere gedetailleerde beschrijvingen. Een fantastisch verhalen- en studieboek!

ISBN 978-3-7017-3483-2, “Tanz der Elemente”, Michael Pilz, Residenz Verlag, 2019, 222 pagina’s.


Gerelateerde artikelen