De kunst, de vormgeving en toepassing van handwaaiers (2)

16 april 2020

De basis voor dit bijzondere boek werd gelegd tijdens de periode van de internationale conferentie over waaiers, dat plaatsvond op het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Zürich in december 2017.

De kunst, de vormgeving en toepassing van handwaaiers (2)

European Fans in the 17th and 18th Centuries

Door de diversiteit aan achtergronden, ervaringen en benadering van het fenomeen van de waaier door de verschillende auteurs is een prachtige en waardevolle informatiebron ontstaan met alle beschikbare resultaten van onderzoek naar het ontstaan en gebruik van waaiers en specifiek over de periode rondom twee eeuwen maatschappij en cultuur.

De vaak ingewikkelde constructies, de uitgekozen kwaliteit van de vouwbare materialen en vooral de keuze en de betekenis van voorstellingen op de waaiers komen stuk voor stuk gedetailleerd in beeld. Duidelijk voor het ontstaan van bepaalde voorstellingen is de politieke betekenis, die vooraf gegeven is aan het ontwerp. Zelfs het samenspel tussen het ontwerp in de voorstelling en benodigde vouwlijnen is uiterst boeiend besproken en in beeld gebracht in dit bijzondere uitgebreide kunst- en studieboek over een uiterst nuttig en handig gebruiksvoorwerp met soms een diepere betekenis.

De kunst, de vormgeving en toepassing van handwaaiers (2) - 2
Papieren beschilderde waaier, rond 1755/60 uit Frankrijk; plaatje uit boek “European Fans”.

Meerdere waaiers hebben zelfs een iconische betekenis meegekregen en waren in de periode tussen de 17e en 18e eeuw ware mode-uitingen voor de rijken van toen. Na een uitgebreide inleiding bevat het boek 16 essay’s, verdeeld over 6 hoofdstukken. Het boek sluit af met een beeldkatern met veel voorbeelden van kleurrijk ontworpen waaiers en een uitgebreid namenregister.

ISBN 978-3-11-059680-9, “European Fans in the 17th and 18th Centuries”, Miriam Volmert en Danijela Bucher, Walter de Gruyter Verlag, 2020, 346 pagina’s.


Gerelateerde artikelen