De fantastische geschiedenis van vijftig kleurpigmenten (2)

14 april 2020

De auteur vertelt er over op een aangename en onderhoudende wijze. Dat de mensheid al vroeg in haar beschaving kon beschikken over kleurpigmenten tonen de vele ontdekte beschilderingen in grotten en op wanden van uitgehakte gaten. Het boek is bovendien rijk voorzien van prachtige speciale kleurenfoto’s van fotograaf Adrian Lander.

De fantastische geschiedenis van vijftig kleurpigmenten (2)

Farbpigmente

De auteur heeft de meest bijzondere, bizarre en vreemde benamingen voor kleuren verzameld in zijn boek en beschrijft op een spannende manier achtergronden, wetenswaardigheden, feiten, gebruiken en de historie over elke specifiek herkenbare kleur. Pigmenten hebben geen intrinsieke waarde. Eerst na hun verwerking en transformatie in een kleur en aansluitend in kunstwerken wordt hun potentiaal herkenbaar.

In een speciale katern worden werken van kunstenaars getoond, die met een keuze voor het verwerken van slechts enkele pigmenten, kleurstoffen of chemische reacties aantrekkelijke en kleurrijke werken kunnen realiseren. De auteur heeft zijn soms exotische kleuren verdeeld in een aantal hoofdstukken en start zijn reis door de creatieve wereld van pigmenten en kleuren met een inleiding, een essay over zijn kennismaking en activiteiten met kleur en geeft een in een compact overzicht een beeld van de grondbeginselen van zes basiskleuren.

De fantastische geschiedenis van vijftig kleurpigmenten (2) - 2
“Piet Mondriaan haatte groen. Hij noemde het de kleur van het verval. Natuurlijk maakte ik deze onjuistheid weer goed door toch in mijn werken groen toe te passen”, citaat van Tom Loveday, als een toelichting op zijn schilderij “Edge of the World 1”, acryl op canvas, 2012. Afbeelding uit het boek “Farbpigmente”.

Ook bevat dit uitstekende boek een kleine lijst met verklaringen van regelmatig gebruikte begrippen in het boek. Door zowel een algemene benadering als een specifieke behandeling van kleur is het boek niet alleen gericht op kunstenaars, maar ook op liefhebbers van historie en ontwerp.

ISBN 978-3-258-60213-4, “Farbpigmente”, David Coles, Haupt Verlag, 2019, 224 pagina’s.