Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (2)

24 mei 2020

De catalogus bevat een uitgebreide en geïllustreerde biografie met feiten en gebeurtenissen uit het leven van Vasarely. De afgebeelde foto’s komen uit het familie-album. De Hongaars - Franse kunstenaar Victor Vasarely is geboren in de Hongaarse plaats Pécs. Geboren als Gyözö Vásárhelyi groeide hij vanaf 1908 op in Pöstyen en vanaf 1920 in Boedapest

Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (2)

Victor Vasarely. El nacimiento del Op Art

In de periode 1921-1925 volgde hij de opleiding ‘zakelijke correspondentie’ in het Frans en Duits en beëindigde zijn studie aan een hogere business school. In 1925 ving hij een universitaire studie geneeskunde aan, maar verliet na twee jaar de universiteit. Hij raakte vervolgens geïnteresseerd in abstracte kunst en gaf zich op voor een studie ‘schilderkunst’ aan de Artúr Podolini-Volkmann Vrije Academie en volgt de lessen tekenen, leert pigmenten te mengen, canvasdoeken en lijsten te maken.

Ook werkt hij aan ontwerpen voor etalages. In 1929 tot in 1930 startte hij de opleiding ‘abstracte kunst’ aan de Sandhe Bortnyik's Muhely, een privéschool voor reclameontwerp in Boedapest. Dit opleidingsinstituut is gebaseerd op principes van de bauhaus-filosofie en werd in 1928 opgericht door een groep kunstenaars, architecten en andere kunstzinnige experts. Hij voelde zich aangetrokken tot het werk van Mondriaan en Malevich en raakte tevens geïnteresseerd in astronomie.

Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (2) - 2 Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (2) - 3 Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (2) - 4
Afbeeldingen van kunstwerken van Vasarely sieren regelmatig postzegels. Ook heeft hij meerdere ontwerpen voor postzegels gerealiseerd.

In 1930 vertrok Vasarely naar Parijs waar hij werk vond als grafisch ontwerper van reclame-uitingen en realiseerde voornamelijk affiches. In die periode kreeg hij steeds meer belangstelling voor de kunst van trompe-l’oeil, voor grafische ontwerpen, voor visuele illusies van ruimtelijke illusionistische voorstellingen en onderzocht de optische en emotionele mogelijkheden van verschillende grafische middelen. In 1933 organiseerde het Ernstmuseum Boedapest een bescheiden expositie met een aantal van zijn gravures.

In het Parijse Café de Flore, een ontmoetingsplaats voor surrealistische kunstenaars en intellectuelen in Parijs, ontmoet hij in 1939 de toekomstige beroemde galeriehoudster Denise René. Op 13 februari 1944 opent de eerste expositie in Galerie Denise René onder de titel “Les dessins et composities de Vasarely”. Hier toonde hij schaakbordpatronen en figuratieve motieven. Denise René en Vasarely bouwen vanaf dat moment samen aan het artistieke programma van de galerie in Parijs. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen