Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (3)

25 mei 2020

Vanaf 1947 concentreerde hij zich op constructief geometrisch abstracte motieven. Een basis voor de latere kunststroming Op Art was gelegd! De creatieve en wonderlijke motieven op canvas en objecten waarin Vasarely speelt met onze visuele waarneming, komen in forse hoeveelheden op de markt beschikbaar.

Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (3)

Victor Vasarely. El nacimiento del Op Art

In de 50-er jaren ontwikkelde hij zijn programma voor kinetische kunst. Zintuiglijke sensaties kunnen namelijk worden opgeroepen met geometrische middelen die dan nieuwe ideeën over ruimte, materie en energie overbrengen. In een manifest behorend bij de groepstentoonstelling ‘Le Mouvement’ van Denise René (1955) riep hij op tot het kunstwerk als prototype - met de eigenschappen van herhaalbaarheid als seriële reproduceerbaarheid en de toepasbaarheid van zijn figuren die verder gaan dan kunst.

Zijn eigen foto's, schilderwerk, constructies, grafisch werk en sculpturen worden gekenmerkt door een wonderlijk samenspel van gestandaardiseerde basisvormen en kleuren, die op verschillende manieren worden samengevoegd om patronen te creëren. Hij woonde sinds 1961 in Annet-sur-Marne. Victor Vasarely won in 1965, 1967 en in latere jaren talrijke internationale onderscheidingen en kunstprijzen. De succesvolle weg naar een internationale erkenning werd ingezet door de unieke expositie ‘The Responsive Eye’ in de USA. De Op Art hoort bij Victor Vasarely en de catalogus geeft daarvan een getuigenis.

Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (3) - 2 Kunst van Victor Vasarely vormde basis voor Op Art (3) - 3
Beide logo’s zijn ontwerpen van Victor Vasarely.

ISBN 978-84-17173-14-2, “Victor Vasarely. El nacimiento del Op Art”, Györgyi Imre en Márton Orosz, Uitgeverij Fundación Colección Thyssen-Bornemisza, 2018, 200 pagina’s.

In het kunstprogramma van het museum staat voor de periode van 27 oktober 2020 tot en met 28 februari 2021 een expositie met kunstwerken van René Magritte met de titel “The Magritte Machine” gepland.

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8, ES-28014 Madrid, www.museothyssen.org.


Gerelateerde artikelen