Kunstenaar Francis Alÿs ontwerpt een filmboekje

4 november 2014

Het BACA Laureaat 2010 is toegekend aan de bekende kunstenaar Francis Alÿs. De Biannual Award for Contemporary Art - BACA is de enige belangrijke prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland. De keuze van de jury 2010, gevormd door Enrico Lunghi, Alexander van Grevenstein en Dirk Snauwaert, is unaniem gevallen op de kunstprestaties van Francis Alÿs (B - 1959), vanwege de uitzonderlijk hoge beeldende kwaliteiten die in zijn werken tot uitdrukking worden gebracht, waarbij opvalt hoe zeer dat dan kan leiden tot ronduit poëtische acties en visuele interventies.

Kunstenaar Francis Alÿs ontwerpt een filmboekje

Silencio

Ter gelegenheid van deze BACA onderscheiding zal niet een solotentoonstelling in klassieke zin te zien zijn, omdat Francis Alÿs heeft besloten in het Bonnefantenmuseum zijn werken op een andere, speciale wijze te presenteren die nieuwe relaties legt tussen zijn werk en de collectie van het museum. Enkele grote projecten wordt getoond, die door het hele gebouw zijn uitgestrooid. Het centrale thema in dit project is de straat als een ruimte vol dubbelzinnigheden.

Met “Silencio” realiseerde Francis Alÿs een installatie met een reeks rubberen matjes in de afmetingen 61 x 47,8 cm, die gezamenlijk het beeld van een kleurrijke loopbare straat maken. Op de matjes staat een afbeelding van een tegen de lippen gedrukte vinger. Ook alle plaatjes in het flipboekje, dat ter gelegenheid van de expositie Silencio ontworpen en verschenen is, bevatten dezelfde kleurrijke figuren en hebben een grootte van 122 x 80 mm. Door met een duim langzaam de blaadjes te laten flippen ontstaat er een filmpje. Het flipboekje is te koop in de museumwinkel.

ISBN 978-90-72251-55-8, “Silencio”, Francis Alÿs, Bonnefantenmuseum, 2010, flipboekje met 164 kleurrijke plaatjes.


Gerelateerde artikelen