Het leven en werk van Freud vastgelegd op 100 portretten

30 oktober 2014

Met een aantal van 100 kunstzinnige uitdrukkingen van portretten en situaties uit het leven en werk van Sigmund Freud is het kunstenares Inge Prokot gelukt om de festiviteiten rondom de 150e geboortedag van Freud een feestelijk tintje te geven. In het boek “Freud an Freud” geven kenners van de leer en praktijk van Sigmund Freud (1856-1939) hun visie over specifieke onderdelen uit het werk en de betekenis van de leer van Freud.

Het leven en werk van Freud vastgelegd op 100 portretten

Freud an Freud

De omvangrijke hommage voor de beroemde neuroloog en de grondlegger van de psychoanalyse door kunstwerken is afgebeeld in het boek. Hoewel Freuds theorieën en methodes tot op de dag van vandaag nog steeds omstreden zijn, wordt hij toch gezien als een van de meest invloedrijke psychologen en filosofen van de 20e eeuw. Met hulp van druk- en collagetechnieken, ontwikkeld vanuit het Dadaïsme, Surrealisme en Pop-Art, heeft Inge Prokot bekende en minder bekende foto’s van Freud en foto’s van zijn familie met verschillende schilder- en tekentechnieken en -materialen behandeld.

De afbeeldingen op de foto’s zijn overgebracht op doek en daarna bewerkt met de bekende verf- en tekenmaterialen. Freud werd daarmee een virtuele idool en kreeg een kunstzinnige hoofdrol in dit project. De bijdragen van de deskundigen werpen een actueel licht op de stand van zaken en het gebruik van psychoanalyse. Een uniek studieboek voor psychologen en filosofen.

ISBN 978-3-89806-573-3, “Freud an Freud”, Inge Prokot en Hans-Jürgen Wirth, Psychosozial-Verlag, 2006, 263 pagina’s.


Gerelateerde artikelen