Kleur als een symbool voor herkenning van merknaam

20 oktober 2014

In de afgelopen 30 jaar gebruikten meerdere nationale en internationale ondernemers kleur als hun herkenningssymbool. Het is echter een kostbare aangelegenheid om een bedrijfs- of merklogo in een kleur te laten registreren. Tijd en geld spelen de belangrijkste rollen in het proces van een aanvraag, maar het werk en de inspanning worden ruimschoots beloond. Het logo en de over te brengen boodschap blijven bij de consumenten in herinnering.

Kleur als een symbool voor herkenning van merknaam

Kleur stimuleert herkenning

Volgens een bericht in de New York Sun in 1906 had Louis Comfort Tiffany iets in de aanbieding, wat men voor geen geld van de wereld van hem kopen kon. Men kreeg het alleen als geschenk en wel in de vorm van een draagtas in een blauwe kleur, het zogenoemde Tiffany blauw. Het is de magisch psychologische macht van kleur, waardoor mensen belangstelling hebben voor een bepaalde kleur en de associatie met een merk en een product. Wanneer men een bepaalde kleur in het hoofd van mensen wil vasthouden, moet de kleur in elk consumentencontact gebruikt worden.

Bedrijven, instituten en ondernemingen willen graag door klanten en consumenten geassocieerd worden met de zelf gekozen kleur. Kleur heeft een herinneringwaarde. Zij zendt een signaal uit naar de waarnemer, nog voordat men nog maar één letter heeft gelezen. Men reageert op de kleur in het algemeen zeer intuïtief en denkt bij voldoende bekendheid aan vroegere diensten of producten van het bedrijf. In het kleurbewustzijn van mensen heeft zich een ware revolutie ontwikkeld. Veel bedrijven zijn dan ook op zoek naar kleur en herkenning door de consument. Kleur geeft namelijk duidelijke taal en brengt de boodschap sneller over. Bekende merken als IBM (blauw), Orange (oranje), Coca-Cola (rood), Milka (paars) en ABM-Amro (groen), zijn slechts enkele voorbeelden van het gebruik van een bepaalde kleur om duidelijk herkend te worden. Wettelijke bescherming van een gekozen merkkleur is nog relatief nieuw.

Alleen al het definiëren van een bepaalde kleur vraagt om speciale aandacht in de aanvraag en in de
beoordeling van de autoriteit. Het kiezen van een bedrijfskleur wordt mede bepaald door historische ontwikkelingen, maar ook door de psychologische betekenis van een kleur. Het merkenrecht wordt steeds meer internationaal geregeld, waardoor merken en symbolen ook internationaal erkenning krijgen en gebruikt kunnen worden. Kleur is emotioneel, erkenning en waardering. Bedrijven kunnen zelfs in bepaalde situa-ties een kleur laten registreren zonder daarbij het bedrijfslogo mee te nemen in een aanvraag. Voor het aanvraag- en toekenningsproces moet wel een lange periode gereserveerd worden. Zo stak Pepsi-Cola vele miljoenen in zijn campagne “Project Blauw” om de associatie van de kleur blauw met het bekende drankje van Pepsi-Cola te versterken.

Kleur associeert. Rood staat voor impulsiviteit, strijdlust, intuïtie en zelfvertrouwen. Blauw wordt vaak geassocieerd met autoriteit, intuïtie, idealisme, concentratie, waarheid en traditie. Geel staat voor intelligentie, logica, nieuwsgierig, precisie, communicatie en snelheid. In de dagelijkse praktijk van het leven kennen we de begrippen als de witte motor, meer blauw op straat, de groene golf, de blauwe enveloppe en door rood rijden. Kleur heeft daarmee een speelse functie in communicatie- en denktaal. De ingeburgerde begrippen als “rood staan”, “groene vingers”, “van de blauwe knoop” en “op een roze wolk leven” geven ook nog eens aan dat kleur en de betekenis ervan sterk verweven zijn in ons dagelijkse communiceren.

Bron: Inspire van Iggesund Paperboard


Gerelateerde artikelen