Kunstenaars misleiden de kijkers met optische illusies

27 oktober 2014

Inmiddels zijn er vele kunstenaars die opzettelijk kijkers op het verkeerde been willen zetten door het aanbrengen van visuele en optische illusies in hun kunstzinnige voorstellingen. Kijkers raken verward bij het zien van veelal vreemd aandoende figuren, die spontaan gaan bewegen of die spelen met onze fantasie of werkelijkheid. Zij spelen juist met de instabiliteit in onze visuele waarneming en hebben “hulpmiddelen” tot hun beschikking om tot misleiding over te gaan.

Kunstenaars misleiden de kijkers met optische illusies

The Art of Deception

Het kunstboek ‘The Art of Deception’ brengt op bijzondere wijze een verbazingwekkende bloemlezing van de meest artistieke optische illusies, die de aandacht van de kijkers langere tijd weten vast te houden. Octavio Ocampo weet ons telkens weer te verrassen met fantastische fenomenale beeldcomposities. Alle plaatjes zijn door de samensteller voorzien van een toelichting op de afbeelding, informaties over de kunstenaar en een aanvulling op de wetenschap, techniek en de filosofie achter de afbeeldingen en voorstellingen. Ook krijgt de lezer een beeld over het ontstaan van de voorstelling en waar nodig is het plaatje voorzien van een opdracht.

Bekende kunstenaars als Vladimir Kush, Bev Doolittle, Rob Gonsalves, Liu Bolin, Michael Cheval, Guido Daniele, Patrick Hughes, Carl Warner, István Orosz, Scott Kim, Guido Moretti, John Langdon, Oscar Reutersvärd en Kurt Wenner droegen met hun visuele fenomenen bij aan de inhoud van dit onderhoudende kunstboek voor liefhebbers van optisch bedrog, illusies en het vermakelijke beeldspel tussen schijn en de werkelijkheid. In het nawoord biedt Scott Kim voldoende stof en plaatjes die tot nadenken en verbazing aanzetten.

ISBN 978-1-62354-037-1, “The Art of Deception”, Brad Honeycutt, Imagine Publishing, 2014, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen