Kunstenaars spelen met optische illusies

11 april 2013

Niet alles wat je ziet is de werkelijkheid. En wat de werkelijkheid echt is, wordt nog steeds elke dag door wetenschappers en andere professionele onderzoekers onderzocht. Op basis van vele klassieke visuele illusies ontwerpen grafisch ontwerpers en kunstenaars leuke en verrassende illusies, die spelen met onze ogen en hersenen. We leven bij onze waarnemingen voortdurend tussen schijn en werkelijkheid. De plaatjes in het nieuwe compacte boekje van de ontwerpers Sarcone en Waeber laten zien dat er geen einde komt aan de inspiratie en het plezier om steeds weer nieuw beeldmateriaal te presenteren met magische en wonderlijke raadsels voor onze hersenen. Telkens weer worden we geplaagd of op het verkeerde been gezet en ontstaan zelfs nieuwe trillende en schuivende beelden.

Kunstenaars spelen met optische illusies

Optische Illusionen

Bewegende beelden kunnen zorgen voor het ontstaan van een misselijkheid of een draaierig gevoel veroorzaken bij de kijker. Hoe wij reageren op een afbeelding hangt sterk af van onze hersenen. Aan signalen vanuit het netvlies voegen onze hersenen nog twee extra componenten toe, namelijk de herinnering en de betekenis ervan. Als iets afwijkt van de werkelijkheid beleven wij een optische illusie.

Het boekje staat vol met merkwaardige figuren en vertekende beelden. Je kan je ogen niet meer vertrouwen en twijfels over werkelijkheid ontstaan! Die twee eigenschappen maken het ontwerpen van en kijken naar illusies zo aantrekkelijkheid en vermakelijk. Het is bijzonder om te zien hoe een oude auto een mysterieuze uitstraling kan krijgen en hoe ogenschijnlijk vijf vogels er toch tien blijken te zijn. De onmogelijke constructies van Escher zijn voorbeelden voor vele moderne optische illusies en rare beelden. Het geheel is een gezellig plaatjesboekje.

ISBN 978-3-7607-9130-2, “Optische Illusionen”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, arsEdition, 2013, 96 pagina’s


Gerelateerde artikelen