Eend of konijn

9 april 2013

Het is meteen duidelijk: er is sprake van een reuze strijd tussen de eend of het konijn. Dit knettergekke eenvoudige plaatje is een verbazingwekkend voorbeeld van de verrassende eigenschappen van optische illusies. Hoe een wel heel simpel plaatje bij kinderen zorgt voor opwinding en discussie wordt ervaren in dit magische boek. Het plaatje van de eend (of is het een konijn) is gebaseerd op de bekende eend-konijn illusie van de Amerikaanse psycholoog Joseph Jastrow (1863-1944) en werd door hem in 1899 beschreven. De oorspronkelijke tekening van deze optische verwisseling ziet er iets anders uit. Tekenaar Tom Lichtenfeld koos voor een eenvoudige uitvoering.

Eend of konijn

Ente! Hase!

Amy Krouse Rosenthal heeft de begeleidende teksten geschreven en zij neemt de kinderen mee langs de plaatjes, die telkens onveranderd blijven. Al bladerend krijgen de kinderen een dialoog tussen de twijfel te zien en te lezen. De oren van het konijn vormen eigenlijk een snavel van de eend. De eend eet een stukje brood en het konijn een stukje peen, dus is het een haas! Ook de bekende geluidjes van beide dieren zijn in beeld gebracht, waardoor er meer duidelijkheid is.

Verborgen achter grassprieten komt er twijfel bij de kijker. De tekenaar doet zijn uiterste best om de twee dieren in alle standen weer te geven om zo duidelijkheid te scheppen. Maar het lukt niet. Uiteindelijk tekent hij beide dieren in een complete samenstelling en wordt alles duidelijk. Het leuke boek voor kinderen sluit af met een tekening van een miereneter, die met z’n lange snuit mieren opzuigt. Zijn staart lijkt op zijn snuit. Zo ontstaat er een nieuw fenomeen van verwisseling. De inhoud van dit wonderlijke verrassende boek is uitermate geschikt in het lager onderwijs en bij kinderopvang.

ISBN 978-3-8339-0380-9, “Ente! Hase!”, Amy Krouse Rosenthal en Tom Lichtenheld, Baumhaus Verlag, 2010, 36 pagina’s


Gerelateerde artikelen