Optische illusies vormen aanval op onze ogen

13 januari 2013

De verbazingwekkende wereld van visuele en optische illusies en de invloeden op onze gevoelens, belevingen en kijkgedrag worden op een interessante, vermakelijke en leerzame wijze in beeld gebracht in het nieuw verschenen boek “Eye Voltage”.

Optische illusies vormen aanval op onze ogen

Eye Voltage

Met een serie van 40 spectaculaire kleurrijke plaatjes laat de auteur en samensteller de lezer kennismaken met vele vormen en typen van het verschijnsel van optische en visuele illusies. Sommige fenomenen heeft de auteur afgeleid van de klassieke visuele illusie als de cafémuur, de Ponzo-illusie, het nabeeld en het magische verschijnsel van de onmogelijke figuren.

Het driedimensionale beeldeffect is sterk vertegenwoordigd door twee naast elkaar liggende bijna identieke plaatjes, die bij een bepaalde kijktechniek een mooi 3D beeld oplevert. Ook maakt hij gebruik van de techniek van het stereogram. Even staren en de driedimensionale wereld gaat leven. Andere plaatjes zijn geestverruimend of de getoonde ontwerpen laten al snel ogen bewegen en hersenen hallucineren. Ook in dit compacte boek is er een voorbeeld van een anamorfose en wel die bekend is geworden door de schilder Hans Holbein.

De auteur speelt met horizontale, verticale en schuine lijnen, die telkens de kijkers laten twijfelen of zij wel goed waarnemen. Het is verbazingwekkend om te constateren dat een ogenschijnlijk eenvoudig grafisch ontwerp direct voor opwinding zal zorgen door er geconcentreerd naar te kijken. Natuurlijk ontbreekt ook niet het verschijnsel van trompe l’oeil met prachtige authentieke voorstellingen. Een boek om nieuwe ervaringen op te doen en om de inhoud met anderen te delen.

ISBN 978-160433267-4, “Eye Voltage”, Dr. Seymour Kindbud, Cider Mill Press Book Publishers, 2012, 96 pagina’s


Gerelateerde artikelen