Dertien magische illusies verklaard

16 november 2012

In het nieuwe boek “13 optische trucs” is het telkens weer boeiende thema optische illusies op een fascinerende en leerzame wijze behandeld in woord en beeld. In het boek speelt de auteur op aantrekkelijke en gedetailleerde manier met vele geheimen achter dit bijzondere verschijnsel bij onze visuele waarneming. Kunstenaars maken veelvuldig gebruik van de mogelijkheden om de kijkers te bedriegen door met kleur en vorm te goochelen om daarmee kijkers op het verkeerde been te zetten. Daardoor ontstaan er verrassende en magische beelden die hun geheimen moeilijk prijsgeven.

Dertien magische illusies verklaard

13 optische Tricks die du kennen solltest

De schrijfster van het boek bespreekt aan de hand van 13 door haar gekozen meesterwerken op het vlak van optisch bedrog de opzet, inhoud en het geheim van deze werken van onder andere Felice Varini, Hans Holbein, René Magritte, Bridget Riley, M.C. Escher en William Hogarth. Zo komen onderwerpen als surrealisme, trompe-l’oeil, omkeer- en zoekplaatjes, licht-donker- en kleurcontrasten, op-art en optische verwisselingen aan de orde. Aan de bovenzijde van de kleurrijke pagina’s loopt telkens een tijdbalk met historische feiten uit kunst en geschiedenis mee.

Het boek is vooral geschreven voor gebruik door jongeren en voor onderwijs in kunst- en beeldvorming aan leerlingen op basisscholen en voortgezet onderwijs. Maar door de prachtige afbeeldingen en de detailleringen bevelen wij dit boek ook aan bij kunstliefhebbers en de liefhebbers van optische verschijnselen en het bedrog in de kunst door visuele goochelkunsten.

ISBN 978-3-7913-7109-2, “13 optische Tricks die du kennen solltest”, Silke Vry, Prestel Verlag, 2012, 46 pagina’s