Geïllustreerde reis door wereld van visuele perceptie

29 oktober 2012

Ons visuele systeem wordt heftig aan het werk gezet bij het waarnemen van visuele en optische illusies. Zelfs zo erg dat wij er duizelig door kunnen worden. Onze lezers hebben vast wel eens ervaren dat bepaalde geometrisch golvende patronen spontaan lijken te bewegen bij het kijken er naar. Hoe ons visuele systeem werkelijk werkt wordt op een duidelijke wijze besproken in een uitgebreidere nieuwe druk van een veel gebruikt studie- en referentieboek in vele niveaus van het voortgezet onderwijs.

Geïllustreerde reis door wereld van visuele perceptie

Basic Vision

De introductie tot de visuele waarneming begeleidt de student, docent en gebruiker van het boek stap-voor-stap langs de fijne kneepjes van het interessante onderwerp. Met kleurrijke illustraties op nagenoeg elke pagina en geschreven in een leesbare en begrijpelijke stijl, brengen de auteurs de materie op een perfecte wijze in woord en beeld in twaalf samenhangende hoofdstukken. Elk hoofdstuk is voor verdieping van het specifieke onderwerp voorzien van aantrekkelijke informatiekaders.

Na een inleiding vindt de lezer onder andere een hoofdstuk over de fysiologie van het oog, de werking van de visuele cortex, het zien van diepte, kleur en visuele bewegingen. De derde dimensie in onze waarneming en stereoscopische beeldtechnieken zijn uitgebreid behandeld. Misleidingen bij het kijken naar zogenoemde optische illusies zorgen voor fascinerende conclusies en begoochelingen. Het boek biedt inspiratie voor iedereen met interesse in perceptie.

ISBN 978-0-19-957202-1, “Basic Vision”, Robert Snowden, Peter Thompson en Tom Troscianko, Oxford University Press, 2012, 400 pagina’s


Gerelateerde artikelen