Quantumwereld toont licht en materie op kleine schaal

28 mei 2012

De quantumwereld is de wereld van licht en materie op de kleinst mogelijke schaal. Vragen over het licht als golfverschijnsel of als een stroom van deeltjes worden in de quantumtheorie beantwoord. Binnen het concept van de Nieuwe Natuurkunde verscheen de module “Quantumwereld”

Quantumwereld toont licht en materie op kleine schaal

VWO Natuurkunde module

Deze module is speciaal ontwikkeld voor het gebruik door leerlingen op het niveau 6 VWO. De samenstellers sturen met de module Quantumwereld aan op het leren en het toepassen van de quantumregels in het verder bestuderen van andere vakken en in de praktijk van studie en werk.

Voor het bestuderen van de leerstof wordt het gebruik van wiskundige formules en verklaringen zoveel mogelijk vermeden. Een praktische toepassing dient telkens als de inspiratiebron voor de theorie en de uitleg. Na de algemene inleiding komen deeltjes, golfjes, elektronen en fotonen aan de orde. Daarbij speelt het interferentieverschijnsel een belangrijke rol. Ook het werk van Huygens, Newton, Young, Planck en dat van Einstein krijgt bijzondere aandacht in deze module. Begrippen als het quantum tunneleffect, scanning tunneling microscope, quantisatie en spectra en het periodiek systeem der elementen zijn duidelijk behandeld. Maar ook de blu-ray disc, zonnecellen en de LED-lamp komen voor het voetlicht en worden verklaard.

Voor een verdere verdieping in de materie geven de samenstellers aanzetten van nu al bekende wetenschappelijke onderzoeken in de micro- en macrowereld. Elk hoofdstuk sluit af met speciale verdiepingskaders, een samenvatting en een serie opgaven. De module eindigt met de voorbeeldtoetsopgave “Quantumtunneling in de biochemie”.

Het bedrijf Schoolsupport is leverancier van NiNa-modules: www.schoolsupport.nl


Gerelateerde artikelen